Web Analytics
Civilni sektor Kosova traži da se građani sa srpskim pasošima izuzmu iz vizne liberalizacije - BetaRS

Civilni sektor Kosova traži da se građani sa srpskim pasošima izuzmu iz vizne liberalizacije

Kosovo | 21.11.2023 | access_time 14:15
Civilni sektor Kosova traži da se građani sa srpskim pasošima izuzmu iz vizne liberalizacije
Foto: Andrija Igic
Nekoliko nevladinih organizacija civilnog društva na Kosovu zatražili su od komesarke za unutrašnje poslove Evropske unije Ilvi Johanson da povuče predlog da se pasoši koje izdaje Koordinaciona kancelarije MUP-a Srbije za kosovske Srbe uključe u viznu liberalizaciju.

U pismu se navodi da predlog dolazi u trenutku kada su građani, kosovski Srbi počeli masovno da apliciraju za kosovske pasoše, koristeći svoja Ustavom zagarantovana prava.

U pismu se takođe objašnjava da kosovska policija i drugi bezbednosni organi poput Kfora i Euleksa pružaju punu bezbednost svim građanima, a posebno građanima srpske zajednice na severu Kosova, u okviru zajedničkog rada tih institucija protiv kriminalnih struktura koje su prisutne na severu i koje su, po njima, ovdašnje Srbe onemogučavali da se integrišu u društveni i politički život na Kosovu.

S druge strane, ističe se da su vlasti Kosova jedini legitimni organi koji imaju pravo da izdaju pasoše građanima Kosova, uključujući odgovornost za proveru podataka nosilaca putnih isprava, obaveze za repatrijaciju kao i sve druge odgovornosti koje su uključene u ovaj okvir, što je utvrđeno i sporazumima koji su postignuti između Srbije i Kosova.

Ukoliko ovaj predlog bude odobren, to će naneti ozbiljnu štetu i sprovođenju sporazuma na putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije iz 2023. godine, kojim se predviđa princip poštovanja bilateralnog integriteta i suvereniteta, kao i kredibilitet Evropske unije kao nepristrasnog posrednika u dijalogu, dodaje se u pismu.

Takođe se navodi da će to ozbiljno usporiti napredak u integraciji građana kosovskih Srba kroz obezbeđivanje kosovskih dokumenata, što se između ostalog manifestuje kroz masovno izdavanje kosovskih pasoša tokom poslednjih nedelja.

"To će ohrabriti i podstaći kriminalne strukture koje deluju u severnom delu Kosova da nastave sa pretnjama i zastrašivanjem Srba, građana Kosova, koji nameravaju da se integrišu u društveni i politički život zemlje. Prihvatanje ličnih dokumenata izdatih od strane vlasti koje nemaju ni tehničku ni pravnu mogućnost da provere podatke nosilaca tih dokumenata, ugroziće celokupnu implementaciju vizne liberalizacije za građane Kosova", dodaje se u pismu.

To će, nastavlja se u pismu, predstavljati opasan presedan kojim bi Evropska unija legitimisala teritorijalne pretenzije Srbije prema Kosovu, manifestovane u ovom slučaju kroz nezakonito izdavanje dokumenata građanima druge zemlje.

Potpisnici ovog pisma su Kosovska fondacija za civilno društvo, Grupa za pravne i političke studije, Kosovski institut za evropsku politiku, Kosovski institut za pravo, DokuFest, COHU, Institut za razvojnu politiku, Kosovski institut za demokratiju, Kosovski centar za rodne studije, Prištinski institut za političke studije, Pokret FOL, Demokratija plus, Kosovska ženska mreža, Kosovska inicijativa za stabilnost, GAP institut, Demokratija za razvoj, Inicijativa za napredak, Kosovski centar za bezbednosne studije, Fond za razvoj zajednice, Organizacija za unapređenje kvaliteta obrazovanja i Germin.

Evropska komisija predložila je prošlog četvrtka Evropskom parlamentu i Savetu Evropske unije da ukinu vize za nosioce srpskih pasoša koje Koordinacioni ured Ministarstva unutrašnjih poslova izdaje uglavnom za kosovske Srbe.

U tim pasošima, prebivališta na Kosovu se označavaju kao prebivališta u državi Srbiji.

Teme