Web Analytics
Ambasadori arapskih zemalja pozvali Srbiju da zatraži hitan prekid vatre u Gazi - BetaRS

Ambasadori arapskih zemalja pozvali Srbiju da zatraži hitan prekid vatre u Gazi

Politika | 21.11.2023 | access_time 14:20
Ambasadori arapskih zemalja pozvali Srbiju da zatraži hitan prekid vatre u Gazi
AP Photo/Fatima Shbair

Ambasadori arapskih zemalja i Organizacije islamske saradnje u Srbiji pozvali su danas iz Beograda na hitan prekid vatre u Gazi.

"Pozivamo naše srpske partnere da zauzmu čvrst stav protiv ovog neselektivnog i zločinačkog rata protiv civila u Palestini i da zatraže hitan prekid vatre, da se dozvoli ulazak humanitarne pomoći kako bi se umanjila patnja naroda", rekao je novinarima u Ambasadi Palestine u Beogradu u ime grupe arapskih ambasadora, ambasador Maroka u Srbiji Mohamed Amin Belhaž.

On je dodao da se grupa juče sastala sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem i predsednikom Skupštine Srbije Vladimirom Orlićem.

"Ističemo naš jedinstveni stav o osudi izraelske agresije nad palestinskim narodom u Pojasu Gaze i Zapadnoj obali, uključujući i Istočni Jerusalim", naveli su ambasadori u zajedničkom saopštenju nakon sastanka u Ambasadi Palestine.

Oni su naveli da rešenje mora biti postignuto održavanjem međunarodne mirovne konferencije.

Naglasili su da je pravedan, trajan i sveobuhvatni mir strateški izbor i jedini način za bezbednost i stabilnost za sve narode na Bliskom istoku.

"Nemoguće je postići regionalni mir zaobilaženjem palestinskog pitanja ili pokušajima ignorisanja prava palestinskog naroda", naveli su ambasadori.

Ambasadori su osudili "izraelsku agresiju na Pojas Gaze, ratne zločine i stravične masakre na Zapadnoj obali" i odbili da se "ovaj osvetnički i agresivni rat karakteriše i opisuje kao samoodbrana ili da se opravdava pod bilo kojim drugim izgovorom".

Osudili su i kolektivno kažnjavanje, uništavanje bolnica u Gazi, onemogućavanje unošenja lekova, hrane i goriva, prekid snabdevanja električnom energijom, vodom i osnovnim životnim namirnicama, prekid komunikacija i interneta.

"Potrebno je hitno dostavljanje humanitarnih konvoja pomoći, uključujući hranu, lekove i gorivo u Pojas Gaze i pozvati međunarodne organizacije da učestvuju u ovom procesu", navodi se u saopštenju koje je novinarima u ambasadi nakon sastanka pročitao palestinski ambasador Muhamed Al Namur.

U saopštenju su naveli da zahtevaju od tužioca međunarodnog krivičnog suda da završi do kraja istragu o ratnim zločinima i zločinima protiv čovečnosti koje je Izrael počinio i da se odbace dvostruki standardi u primeni međunarodnog prava.

Osudili su i raseljavanje oko 1,7 miliona Palestinaca u Gazi, ubistva i napade snaga bezbednosti i doseljenika na Zapadnoj obali, napade na džamiju Al-Aksa i sve islamske i hrišćanske svetinje, ekstremističke i rasističke govore i izjave izraelskih zvaničnika i pretnju da će upotrebiti nuklearno oružje.

"Osuđujemo ubistva dece i žena, ciljanje na medicinsko osoblje, novinare i zaposlene u međunarodnim organizacijama. Takođe oštro osuđujemo upotrebu međunarodno zabranjenih bombi belog fosfora u izraelskim napadima na Pojas Gaze", naveli su.

Ambasadori su odbacili sve predloge koji bi razdvojili Gazu od Zapadne obale, te zatražili garanciju na geografsko jedinstvo države Palestine koja mora biti slobodna, nezavisna, suverena država sa Istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom.

Dodali su i da traže pravo na povratak i kompenzaciju za palestinske izbeglice u skladu sa Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Od početka rata 7. oktobra poginulo je više od 13.000 Palestinaca, a više od 35.000 ljudi je ranjeno. U bombardovanjima Gaze uništeno je više od 45 odsto stambenih objekata, a više od polovine bolnica je nefunkcionalno.

Teme