Web Analytics
Kina pokreće internet okosnicu nove generacije ultra velike brzine - BetaRS

Kina pokreće internet okosnicu nove generacije ultra velike brzine

Tehnologija | 21.11.2023 | access_time 18:05
Kina pokreće internet okosnicu nove generacije ultra velike brzine
Foto: Pejzaž kampusa Univerziteta Tsinghua u Pekingu, glavnom gradu Kine (Sinhua/Sing Guangli)

Kina je pokrenula prvu na svetu ultra brzu internet okosnicu sledeće generacije sa propusnim opsegom od 1.200 G bita u sekundi (1,2T), rečeno je na konferenciji za novinare na Univerzitetu Tsinghua u Pekingu.

Internet okosnica ultra velike brzine sledeće generacije, koju su zajednički razvili Univerzitet Tsinghua, Čajna mobajl (China Mobile) Huavej (Huawei) i korporacija Cernet (CERNET.com Corporation) ima ukupnu mrežu prenosa koja se proteže na više od 3.000 kilometara i povezuje tri grada - Peking, Vuhan i Guangdžou.

FITI okosnica je glavno tehnološko dostignuće nacionalnog projekta Buduća infrastruktura internet tehnologije (FITI). Od puštanja u probni rada31. jula ove godine, FITI okosnica radi stabilno i pouzdano, uspešno prolazeći razne testove, prenosi Sinhua.

FITI okosnica radi na osnovu ključnih tehnologija u domaćem vlasništvu u Kini, kao što su ruter internet jezgra sledeće generacije 1.2T ultra-brzi IPv6 interfejs i ultra-brza višestruka agregacija. I softver i hardver FITI okosnice se proizvode u Kini.

FITI, koji je izgradilo 40 kineskih univerziteta, uključujući Tsinghua univerzitet, zasnovan je na IPv6 tehnologiji. Osnovni čvorovi njegove okosne mreže visokih performansi su raspoređeni na 40 univerziteta u 35 gradova širom zemlje.

U aprilu 2021. počela je da radi okosnička mreža visokih performansi FITI-ja, postižući interkonekciju sa IPv4/IPv6 test objektima u zemlji i inostranstvu, navodi Sinhua.

Teme