Web Analytics
Zelenski želi da Samit EU u decembru odobri pristupanje Ukrajine EU - BetaRS

Zelenski želi da Samit EU u decembru odobri pristupanje Ukrajine EU

Svet | Izvor: Beta-AFP | 21.11.2023 | access_time 21:35
Zelenski želi da Samit EU u decembru odobri pristupanje Ukrajine EU
Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je danas izjavio u Kijevu da želi "rezultat" na Evropskom samitu u decembru, na kojem će biti doneta procena da li je Ukrajina spremna da počne pregovore o prijemu u Evropsku uniju (EU).

"U decembru očekujemo rezultat - političku odluku o početku pregovora" o pristupanju, izjavio je Zelenski na konferenciji za novinare zajedno sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom (Charles Michel) i predsednicom Moldavije Majom Sandu.

"Učiniću sve što je u mojoj moći da ubedim svoje kolege da nam je potrebna odluka u decembru", rekao je Mišel i dodao da ne krije da će sledeći samit biti "težak".

Evropska komisija je početkom novembra ocenila da Ukrajina može da počne pregovore o pridruživanju EU, ali će se o tome raspravljati na samitu sredinom decembra.

Zelenski je tražio od EU da bude "konkretna i precizna" i da proceni sav napredak koji je Ukrajina već ostvarila na putu ka pridruživanju EU.

Evropska komisija je ocenila da je više od 90 odsto posla već urađeno. EU je od Ukrajine tražila reforme posebno radi jačanja vladavine prava, suzbijanja korupcije i moći oligarha.

"Uradili smo sve što smo mogli, a i ostalo će biti urađeno", rekao je Zelenski i dodao da je Parlament glasao za reforme u skladu sa zahtevima EU i da će njegova zemlja ispuniti "uslove" koji bi bili postavljeni.

Evropska unija ima "moralnu dužnost" i njena je "strateška odgovornost" da pruži pozitivan odgovor Ukrajini, rekao je Mišel.

Neke države EU su, međutim, opreznije prema toj velikoj poljoprivrednoj zemlji s 40 miliona stanovnika i strahuju od destabilizacije koju bi moglo izazvati njeno pridruživanje.

Prihvatajući Ukrajinu i Moldaviju koja je takođe dobila "zeleno svetlo" Komisije kada i Kijev, EU pravi "stratešku investiciju u mir", rekao je Mišel.

Predsednica Moldavije je naglasila da EU ne treba da zbog situacije u Pridnjestrovlju napravi razlog za neotvaranje pregovora s Kišinjevom.

Ta proruska separatistička teritorija koja se graniči sa Ukrajinom se otcepila od Moldavije 1990-ih, i tamo su stacionirane ruske trupe.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Kosarka

Hronika