Web Analytics
Na današnji dan 22. novembar - BetaRS

Na današnji dan 22. novembar

Dogodilo se | 22.11.2023 | access_time 08:35
Na današnji dan 22. novembar
Foto: Beta/Wikipedia

Na današnji dan 22. novembra 1963. umro je engleski književnik Oldos Haksli (Aldous Huxley) jedan od najistaknutijih evropskih esejista 20. veka, kosmopolita i aktivista pacifističkog pokreta (Peace Pledge Movement, 1935). Njegovi "romani ideja" zasnovani su na esejističkim modelima rasprava i sukoba načela ("Kontrapunkt života", "Vrli novi svet", "Slepi u Gazi").

1497 - Tražeći morski put u Indiju, Portugalac Vasko da Gama (Vasco) postao je prvi moreplovac koji je oplovio Rt Dobre Nade, na krajnjem jugu Afrike.

1699 - Danska, Rusija, Saska i Poljska, nakon pobede nad švedskom vojskom, potpisale su sporazum o podeli Kraljevine Švedske.

1819 - Rođena je engleska književnica Meri En Evans (Mary Ann) poznata kao Džordž Eliot (George), jedan od utemeljivača engleskog psihološko-socijalnog romana ("Sajlas Marner", "Vodenica na Flosi").

1842 - Na planini Sent Helen u američkoj državi Vašington izbila je erupcija. To je bila prva vulkanska erupcija u Americi čiji je datum izbijanja zabeležen.

1868 - Održana je prva pozorišna predstava u Beogradu u zgradi na Varoš-kapiji, komad "Đurađ Branković" Karla Obernjika.

1869 - U Parizu je rođen Andre Žid (Gide), jedna od najkontroverznijih i najuticajnijih ličnosti francuske književnosti 20. veka. Romanopisac, esejist, kritičar dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1947. ("Kovači lažnog novca", "Podrumi Vatikana", "Pastoralna simfonija").

1913 - Rođen je Edvard Bendžamin Britn (Edward Benjamin Britten), jedan od najznačajnijih engleskih kompozitora 20. veka. Sa operskim pevačem Piterom Pirsom (Peter Pears) osnovao je 1948. Aldeburški muzički festival ("Piter Grajms", "Otmica Lukrecije", "Ratni rekvijem", "Prolećna simfonija").

1916 - Umro je američki pisac Džek London (Jack) jedan od najčitanijih autora u prvoj polovini 20. veka ("Zov divljine", "Beli očnjak", "Mesečeva dolina", "Ljudi s dna") .

1943 - U Libanu je proglašena nezavisnost, čime je ukinut mandat koji je nad ovom državom imala Francuska od 1. jula 1920. Arapske zemlje, Velika Britanija i SAD su odmah priznali nezavisnost Libana, a francuske trupe su sporazumno napustile zemlju 1946.

1954 - Umro je ruski pravnik i diplomata Andrej Višinski, državni tužilac (od 1935) u vreme velikih čistki koje je u drugoj polovini tridesetih godina 20. veka sproveo sovjetski lider Staljin. Bio je šef sovjetske diplomatije 1949, a potom stalni predstavnik SSSR u UN.

1963 - Predsednik SAD Džon Ficdžerald Kenedi (John Fitzgerald Kennedy) ubijen je u Dalasu, Teksas. Za atentat je osumnjičen Li Harvi Osvald (Lee Harvey Oswald), kojeg je dva dana kasnije u policijskoj stanici ubio Džek Rubi (Jack Ruby).

1972 - Predsednik SAD Ričard Nikson (Richard Nixon) ukinuo je nakon 22 godine zabranu putovanja američkih brodova i aviona u Kinu.

1974 - Generalna skupština UN dala je status posmatrača Palestinskoj oslobodilačkoj organizaciji.

1975 - Huan Karlos (Juan Carlos) je postao kralj Španije, dva dana nakon smrti diktatora Fransiska Franka (Francisco Franco). Poslednji španski monarh bio je Alfonso XIII koji je 1931. pobegao iz zemlje.

1977 - Anglo-francuski putnički avion "Konkord" počeo je redovni saobraćaj izmedju Evrope i Amerike. Redovni letovi uspostavljeni su nakon dve godine pravnih rasprava zbog jačine buke koju taj avion proizvodi.

1980 - Umrla je holivudska zvezda i seks simbol '30-tih godina 20. veka Me Vest (Mae West).

1989 - U Bejrutu je ubijen predsednik Libana Rene Muavad (Mouawad) dok je prolazio kroz grad u svečanoj povorci povodom Dana nezavisnosti. U bombaškom napadu poginulo je još 16 ljudi.

1990 - Prva žena premijer u istoriji Velike Britanije Margaret Tačer (Thatcher) zbog neslaganja u njenoj Konzervativnoj stranci podnela je ostavku posle 11,5 godina provedenih na mestu premijera.

1992 - Pomorsko-vazduhoplovne snage NATO-a i Zapadnoevropske unije započele su kontrolu brodova u medjunarodnim vodama Jadranskog mora u cilju onemogućavanja snabdevanja SR Jugoslavije naftom i drugim strateškim materijalima.

1995 - Nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma kojim je okončan bosanski rat, Savet bezbednosti UN suspendovao je ekonomske sankcije SR Jugoslaviji i počeo skidanje embarga na oružje državama nastalim od bivše Jugoslavije. SR Jugoslavija je bila pod ekonomskom blokadom 1.253 dana (od 31. maja 1992).

2000 - Umro je Emil Zatopek, legendarni češki trkač i jedini atletičar koji je osvojio tri zlatne medalje u trkama na duge staze na jednoj olimpijadi. Prvo olimpijsko zlato osvojio je u Londonu 1948, a tri olimpijske zlatne medalje u Helsinkiju 1952. Zatopek je 1. decembra proglašen za češkog sportistu stoleća.

2001 - Turski parlament odobrio je reviziju 75 godina starog gradjanskog zakona, pred kojim bi, za razliku od postojećeg, žene i muškarci bili jednaki.

2005 - Predsednica Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Angela Merkel, prva žena kancelar Nemačke, zvanično je stupila na dužnost.

2007. - Umro je francuski koreograf Moris Bežar (Maurice Bejart) jedan od osnivača modernog plesa. Medju njegovim koreografijama su "Bolero", Betovenova "Deveta simfonija", "Romeo i Julija", "Malro".

2009 - Nakon eksplozije u rudniku na severoistoku Kine poginulo je 108 rudara, dok je 60, s opekotinama i posledicama od udisanja otrovnih plinova, hospitalizovano.

2010 - U metežu nastalom tokom praznika vode na jednom ostrvu blizu Pnom Pena, glavnog grada Kambodže, poginulo je 380 ljudi.

2015 - Liberal Maurisio Makri (Mauricio Macri) bivši gradonačelnik Buenos Ajresa, izabran je za novog predsednika Argentine.

2019 - U antivladinim protestima u Iraku, koji traju od 1. oktobra, poginulo je više od 340 ljudi. Demonstranti traže reforme i odlazak s vlasti političara za koje navode da su korumpirani i nekompetentni.

2020 - Preminuo je Mustafa Nadarević, poznati bosanskohercegovački i hrvatski pozorišni i filmski glumac ("Otac na službenom putu", "Već vidjeno", "Gluvi barut", "Savršeni krug", "Ničija zemlja", "Duga mračna noć").

Teme