Web Analytics
Obradović (Dveri) rekao da se Srbija pretvorila u koloniju EU, a Brnabić da opozicija nema program - BetaRS

Obradović (Dveri) rekao da se Srbija pretvorila u koloniju EU, a Brnabić da opozicija nema program

Politika | 22.11.2023 | access_time 09:45
Obradović (Dveri) rekao da se Srbija pretvorila u koloniju EU, a Brnabić da opozicija nema program
Foto: Beta/Printscreen

Predsednik Dveri Boško Obradović ocenio je govoreći u emisiji u kojoj je bila i premijerka Ana Brnabić da se Srbija "pretvorila u jednu vrstu kolonije" Evropske unije i da ide ka tome da postane "deponija EU".

U debatnoj emisiji "Reč na reč" na Radioteleviziji Srbije (RTS) na temu zaštite životne sredine, Obradović je ocenio da je pod vlašću Srpske napredne stranke (SNS) Srbija postala "neka vrsta rudnika za strane multinacionalne korporacije" koje po njegovim rečima, koriste jeftinu radnu snagu, iznose profit iz Srbije "a paralelno zagađuju životnu sredinu".

"Čitava Vojvodina ima ozbiljan problem sa pijaćom vodom, zagađenost vazduha je već danas problem u mnogim gradovima. Kad pogledate stanje životne sredine, mi nismo okupirani i ugroženi samo na Kosovu i Metohiji, već u čitavoj Srbiji", rekao je lider Dveri.

Obradović je dodao da Srbija prečišćava "samo 11 odsto otpadnih voda", da je "najsiromašnija na Balkanu u odnosu na autohtone površinske vode" i da ima "najmanji stepen pošumljenosti".

U emisiji je Brnabić koja je funkcionerka SNS-a, negirala stavove Obradovića, kao i predstavanika Narodne stranke Dušana Tufegdžića i lidera Ekološkog ustanka Aleksandra - Ćute Jovanovića.

Brnabić je stavove opozicionih političara okarakterisla kao "politički motivisane" i rekla da nemaju nikakav plan i program, te da im je, kako je kazala, "jedini cilj Aleksandar Vučić", predsednik Srbije.

Tufegdžić, kandidat na listi Narodne stranke "Siguran izbor. Ozbiljni ljudi", kazao je da je glas za tu stranku "siguran glas za čistu Srbiju i protiv kopanja litijuma".

Rekao je i da je to i "siguran izbor za sve poljoprivredne proizvođače", te ponovio da se Narodna stranka zalaže za trajnu zabranu iskopavanja litijuma i "agresivnog rudarstva".

"Rudnik litijuma kod Loznice bi 'proizveo' 300.000 ekoloških izbeglica iz Mačvanskog okruga, jer bi zemlja bila trajno uništena", kazao je on.

Naveo je da "država ništa ne izdvaja za poljoprivredu", jer budžet za poljoprivredu iznosi 100 milijardi dinara, što je onoliko koliko poljoprivrednici uplate u budžet kroz PDV i akcize na gorivo.

"Poljoprivreda mora da bude drugačije organizovana, a uništeno je sve zbog čega su ljudi ostajali na selu", kazao je Tufegdžić.

Jovanović smatra da je vlada Srbije "spremna da proda prirodu", te da omogućava kopanje litijuma i uništavanje vode, vazduha i zemljišta.

Ocenio je i da građanima predstoji "jaka borba" da se izbore za svoju životnu sredinu.

Brnabić je kazala da "SNS radi najbolje u interesu Srbije", te da "oni koji se sada predstavljaju kao zeleni, nisu ništa uradili za Srbiju dok su bili na vlasti".

Sagvornike u emisiji nazvala je "Đilasova opozicija" - lidera Stranke slobode i pravde Dragana Djilasa, te dodala da nemaju ni plan ni program.

Rekla je da je budžet za poljoprivredu sada tri puta veći nego pre deset godina.

Teme