Web Analytics
Objavljena lista 300 palestinskih zatvorenika koji će biti razmenjeni za taoce - BetaRS

Objavljena lista 300 palestinskih zatvorenika koji će biti razmenjeni za taoce

Svet | 22.11.2023 | access_time 11:05
Objavljena lista 300 palestinskih zatvorenika koji će biti razmenjeni za taoce
 Izrael je danas objavio listu 300 palestinskih zatvorenika koji bi mogli biti pušteni na slobodu u okviru sporazuma o oslobađanju talaca koje drži Hamas i druge ekstremističke organizacije u Pojasu Gaze.

Objavljivanje imena omogućuje javnosti da se žali sudu protiv puštanja pojedinih zatvorenika.

Na osnovu sporazuma, postignutog zahvaljujući posredovanju Katara, Izrael će osloboditi do 150 bezbednosnih zatvorenika u zamenu za do 50 talaca u prva četiri dana, a više će ih biti oslobođeno u istoj razmeri sa liste od 300 ako još talaca bude pušteno.

Velika većina, 287 od 300 bezbednosnih zatvorenika sa liste, su muškarci 18-godišnjaci i mlađi, većinom zatočeni zbog nereda i bacanja kamenica na okupiranoj Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu.

Preostalih 13 su žene, većinom osuđene zbog pokušaja napada nožem na Izraelce.

Na osnovu odluke Vlade Izraela svih 300 palestinskih zatvorenika biće pušteno samo ako se 100 živih talaca, izraelskih građana ili onih koji žive u Izraelu, pusti iz Gaze i vrati u tu zemlju.

Izrael će najpre osloboditi 150 palestinskih zatvorenika kada se 50 talaca vrati u Izrael. To će se izvesti u četiri faze, a najmanje desetoro talaca će biti oslobođeno svaki put, preneli su izraelski mediji.

Posle toga Izrael će osloboditi još do 150 palestinskih zatvorenika, ako se još oko 50 talaca vrati u Izrael.

Za svako dodatno puštanje po deset talaca proglasiće se dodatna pauza u sukobima u trajanju od 24 sata, a ukupno trajanje primirja ograničeno je na deset dana.

U napadima na Izrael 7. oktobra palestinski ekstremisti su ubili preko 1.200 ljudi, većinom civila i 240 talaca odveli u Gazu.

U izraelskom bombardovanju pojasa Gaze i kasnijim kopnenim operacijama ubijeno je više od 14.000 Palestinaca, najviše žena i dece, kako tvrdi vlada Hamasa.Širom sveta pozdravlja se sporazum između Izraela i Hamasa oko oslobađanja talaca i primirju

Sporazum postignut uz posredovanje Katara o humanitarnom primirju u Gazi i oslobađanju talaca koje je oteo Hamas iz Izraela pozdravljen je danas širom sveta kao važnom koraku napred u rešavanju sukoba. 

Vlada Izraela odobrila je rano jutros sporazum čiji je cilj oslobađanje 50 talaca koje drži Hamas u zamenu za palestinske zatvorenike i četverodnevno primirje u Pojasu Gaze, u prvom opipljivom znaku predaha posle više nedelja sukoba. Ministarstvo spoljnih poslova Katara, koje je posredovalo oko sporazuma, je najavilo da će se to izvršiti u danima primirja a da će taoci biti pušteni u fazama, prenela je agencija AP.

Visoki zvaničnik Palestinske uprave na okupiranoj Zapadnoj obali rekao je danas da njegov "predsednik Mahmud Abas i njegovo vođstvo pozdravljaju sporazum o humanitarnom primirju" u pojasu Gaze između Izraela i islamističkog pokreta Hamasa.

Palestinska uprava ponavlja poziv za potpuni prekid izraelske agresije protiv palestinskog naroda i za ulaz humanitarne pomoći" i odaje priznanje posredovanju Egipta i Katara, rekao je Husein al Šeik na mreži X.

Katarski minsitar spoljnih poslova pozdravio je "uspešno" posredovanje zajedno sa Egiptom i SAD i izražava nadu da će "to primirje omogućiti postizanje globalnog i trajnog sporazuma koji će okončati ratnu mašinu.. i dovesti do ozbiljnih pregovora sa ciljem globalnog i pravednog mira".

Doha nedeljama radi sa Vašingtonom i Kairom da obezbedi oslobađanje talaca koji se drže u Gazi u zamenu za palestinske zatvorenike i primirje u borbama.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken napisao je na mreži X da SAD pozdravljaju oslobađanje 50 talaca zarobljenih u Gazi, i zahvaljuje Kataru i Egiptu na njihovom partnerstvu. On je rekao da ceni podršku Izraela za humanitarnu pauzu koja će dozvoliti da dodatna humanitarna pomoć stigne Palestincima u Gazi.

Američki predsednik Džo Bajden je rekao da je "izuzetno zadovoljan" što će "više hrabrih duša... biti ponovo ujedinjeni sa svojim porodicama kada taj sporazum bude sproveden".

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je "toplo pozdravila" sporazum o humanitarnom primirju u Gazi i osobađanju talaca koje su militanti Hamasa oteli iz Izraela. Ona je apelovala da se ta pauza iskoristi da se pojača humanitarna pomoć, navodeći da će Evropska komisija učiniti sve da organizuje pojačano dostavljanje humanitarne pomoći Gazi.

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron napisao je da je sporazum o oslobađanju nekih talaca u Gazi "presudni korak".

"Ova pauza u borbama je šansa da se osigura dostava mnogo veće količine hrane, goriva i druge važne pomoći Gazi", napisao je on na mreži X i pozvao sve strane da osiguraju da se sporazum u potpunosti sprovede.

Peking je pozdravio sporazum sklopljen pod pokroviteljstvom Katara za humanitarno primirje u Gazi u zamenu za oslobađanje talaca koje je Hamas oteo iz Izraela.

"Pozdravljamo sporazum o privremenom primirju između pogođenih strana i nadamo se da će on omogućiti da se smanji humanitarna kriza, da će doprineti deeskalaciji i smanjiti tenzije, rekla je novinarima portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning.

Rusija pozdravlja sporazum o humanitarnom primirju u Gazi koji su objavili Izrael i Hamas koji ratuju od početka oktobra, rekla je danas portparolka ruskog ministarsva spoljnih poslova Marija Zaharova, prenose ruske agencije.

Ona je navela da je upravo to Rusija tražila od početka eskalacije sukoba.

Nemačka je pozdravila "napredovanje" koje treba iskoristiti da se pošalje vitalna pomoć stanovnicima Gaze". Pariz je pozdravio delovanje Katara i izrazio nadu da će među taocima koji će uskoro biti oslobođeni biti Francuza.

Sporazum za oslobađanje talaca je "dobra odluka", rekao je izraelski premijer Benjamin Netanjahu. 

Vođa Hamasa Ismail Hanijeh je pozdravio sporazum o "humanitarnom primirju" i rekao da su "odredbe sporazuma formulisane u skladu sa viziojom otpora".

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika