Web Analytics
EMS dobio od Španije 600.000 evra donacije za studiju koja će pripremiti sistem za OIE - BetaRS

EMS dobio od Španije 600.000 evra donacije za studiju koja će pripremiti sistem za OIE

Tranzicija | Izvor: Beta | 22.11.2023 | access_time 15:30
EMS dobio od Španije 600.000 evra donacije za studiju koja će pripremiti sistem za OIE
Foto: Nenad Petrovic
Elektromreža Srbije (EMS) potpisala je danas sa Fondom za promociju španske privrede u inostranstvu ugovor o donaciji u vrednosti 600.000 evra, koja će se iskoristiti za izradu studije čiji je cilj  priprema EMS-a za priključenje velikog broja obnovljivih izvora električne energije u elektroenergetski sistem Srbije.

"Ova donacija je ozbiljna podrška za izazove koji su pred nama, jer će veći broj obnovljivih izvora u proizvodnom miksu Srbije značajno uticati i na način rada EMS. Zbog tog uticaja, već je izvršena odgovarajuća izmena nacionalnog regulatornog okvira, prilagođavanje operativnih procedura, procesa i unapređenje računarskih alata i modela upravljanja koje koristimo", kazala je generalna direktorka EMS Jelena Matejić, nakon potpisivanja ugovora sa ambasadorom Španije u Srbiji Raulom Bartolomeom Molinom.

Matejić je istakla da će EMS kroz ovu Studiju ojačati kapacitete kada je reč o unapređenju metodologija, procesa, računarskih alata, ali i podići nivo znanja svojih zaposlenih.

"Ovo će Srbiji doneti pouzdaniji prenosni sistem koji je ključ energetske stabilnosti", izjavila je Matejić.

Ambasador Raul Bartolome Molina ocenio je da će donacija doprineti lakšoj adaptaciji EMS-a u novoj energetskoj stvarnosti.

"Radi se i o prvoj španskoj donaciji Srbiji poslednjih godina, što ukazuje na jačanje naših bilateralnih odnosa, kao i na značaj koji Španija daje pružanju podrške Srbiji u procesu energetske tranzicije", rekao je on.

Podsetio je i da je Španija jedna od vodećih zemalja na svetu u oblasti obnovljivih izvora energije, a naročito u oblasti solarne energije i energije vetra.

"Razvoj proizvodnih kapaciteta i proizvodnja energije iz ovih izvora zahtevali su visok stepen prilagođavanja i ulaganja i u prenosnu mrežu. U tom smislu, smatramo da intenzivnija saradnja i razmena iskustava između Srbije i Španije u ovoj oblasti može biti uzajamno korisna, pogotovo kada je reč o prenosnim sistemima", rekao je Molina.

Kako je precizirano, Španija će iz svojih sredstava, a preko Fund for Internationalization of Companies (FIEM) i Instituto de Crédito Oficial (CIO), finansirati grant sporazum za izradu Studije tehničke pomoći za energetsku tranziciju srpskog operatora prenosnog sistema - EMS-a, a izradu studije će voditi Deloitte Consulting SLU.

Istaknuto je i da je Srbija jedina evropska zemlja sa kojom Španija ima ugovor o korišćenju ovih sredstava.

Naglašeno je da će zahvaljujući ovoj tehničkoj pomoći EMS upoznati najbolju evropsku praksu, koja je uspostavljena u španskom operatoru prenosnog sistema (Red Eléctrica de España), putem upoznavanja sa španskim pravilima o radu prenosnog sistema, procedurama vezanim za upravljanje i razvoj elektroenergetskog sistema, rešenjima vezanim za informacione sisteme, strukturu upravljačkih centara i iskustvima u radu posebnog centra za upravljanje obnovljivim izvorima (CECRE).






Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije