Web Analytics
EU privremeno prestaje da se rekamira na Maskovoj društvenoj mreži Iks, bivšem Tviteru - BetaRS

EU privremeno prestaje da se rekamira na Maskovoj društvenoj mreži Iks, bivšem Tviteru

Svet | Izvor: Beta | 22.11.2023 | access_time 21:00
EU privremeno prestaje da se rekamira na Maskovoj društvenoj mreži Iks, bivšem Tviteru
Evropska unija će, za sada, prestati da se reklamira na društvenoj mreži Iks, ranije poznatoj kao Tviter, pozivajući se na "alarmantno povećanje količine" govora mržnje i dezinformacija na toj platformi u vlasništvu Ilona Maska, saopštila je večeras Evropska komisija, a prenosi Si-En-En (CNN).  

Drastičniji potez mogao bi da usledi sledeće godine, kada bi Komisija - izvršno telo Unije - mogla kazniti Iks sa više od 100 miliona dolara ukoliko se utvrdi da je Maskova kompanija prekršila nova, stroga pravila Unije u vezi sa problematičnim sadržajima na digitalnim medijima. 

"Poslednjih sedmica vidimo alarmantno povećanje količine dezinfromacija i govora mržnje na nekoliko socijalnih medijskih platformi", rekao je portparol Komisije Johanes Bark (Johannes Bahrke). 

Prema njegovim rečima, Komisija je posavetovala evropske institucije da se "uzdrže od reklamiranja" na platformama na kojima je ovakav sadržaj prisutan.

Bark je dodao da jedino može da potvrdi da je Iks na udaru privremene zabrane reklamiranja. 

U oktobru, nekoliko dana pošto je militantni palestinski pokret Hamas krenuo u krvavi napad na Izrael, Evropska komisija je zatražila od Iksa detaljne podatke o tome kakve je akcije poduzela u borbi za sprečavanja širenja "ilegalnih sadržaja i dezinformacija" na svojoj platformi.

Komisija za sada proučava odgovor Iksa i u procesu je odlučivanja o daljim koracima.

Slične informacije Komisija je zatražila od TikToka i kompanije Meta, koja je vlasnik Fejsbuka i Instragrama.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika