Web Analytics
Smanjenje pustinjskog i peskovitog zemljišta u kineskoj provincija Ćinghaj - BetaRS

Smanjenje pustinjskog i peskovitog zemljišta u kineskoj provincija Ćinghaj

Zelena Srbija | 23.11.2023 | access_time 12:40
Smanjenje pustinjskog i peskovitog zemljišta u kineskoj provincija Ćinghaj
Fotografija iz vazduha snimljena 17. juna 2023. prikazuje pejzaž u blizini jezera Zonag u Hoh Silu, severozapadna kineska provincija Ćinghaj. (Sinhua/Han Fangfang)

U severozapadnoj kineskoj provinciji Ćinghaj u poslednjih pet godina zabeleženo je smanjenje pustinjskog zemljišta za oko 88.000 hektara i peskovitog za 106.000 hektara, saopštile su lokalne vlasti, prenosi Sinhua.

Ćinghaj nije samo ključna ekološka bezbednosna barijera za Kinu, već se ističe i kao jedan od regiona na nivou pokrajine koji su najteže pogođeni dezertifikacijom, pokazuju podaci pokrajinskog odeljenja za šumarstvo i pašnjake.

Dugogodišnjim naporima, Ćinghaj je identifikovao niz tehnologija za kontrolu peskovitog tla i modele upravljanja koji se odnose na uzgoj sadnica, fiksiranje peska, pošumljavanje i kultivaciju trave u peščanim područjima.

Portparol odeljenja rekao je da pokrajina planira da završi sveobuhvatan tretman peščanog zemljišta, koje pokriva 268.666 hektara, u roku od tri godine.

Ćingaj upravlja delom oblasti Sanđiangjuan, koja sadrži izvorišta tri glavne kineske reke, odnosno reke Jangce, Žuta i Lančang.

Tokom 2022. godine u pokrajini je ozelenjeno 350.666 hektara zemljišta.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Zelena Srbija