Web Analytics
Pažljivo sa onlajn kupovinom u vreme Crnog petka - BetaRS

Pažljivo sa onlajn kupovinom u vreme Crnog petka

Ekonomija | 23.11.2023 | access_time 13:10
Pažljivo sa onlajn kupovinom u vreme Crnog petka
Ilustracija: Dobrosav Bob Živković/Erste Promo

Nezvanični početak prazničnog šopinga­ – Crni petak – veoma je aktivan period ne samo za prodavce i njihove kupce, već i za sajber kriminalce. Oni koriste priliku da kreiraju lažne, neodoljive ponude koje navodno brzo ističu.

U žurbi da nešto dobiju besplatno ili po najnižoj ceni, kupci ne obraćaju dovoljno pažnje da li je sajt na kom unose podatke autentičan. Zato je izuzetno važno da obratite pažnju na adresu sajta na kom kupujete i budete posebno oprezni sa nepoznatim trgovcima.

Metode i načini onlajn prevara iz godine u godine postaju sve sofisticiraniji i na prvi pogled teško prepoznatljivi. Prevaranti najčešće koriste metod fiktivne e-prodavnice koja izgleda kao legitiman šoping sajt, samo što robu koju poručite i platite nikada nećete dobiti.

Pažljivo sa onlajn kupovinom u vreme Crnog petka
Ilustracija: Dobrosav Bob Živković/Erste Promo

Druga omiljena šema je sajt koji imitira poznatu platformu kao što je, recimo, Amazon. Kupac je uveren da kupuje od proverenog trgovca, jer sve izgleda potpuno isto, osim što u adresnoj liniji piše nešto drugo. Ponekad je razlika u samo jednom slovu (npr. amazzon.com umesto amazon.com), zbog čega je prevaru teže uočiti.

Prevaranti rado koriste lažne phishing sajtove i za „pecanje“ podataka. Dakle, ne samo što nećete dobiti robu koju ste platili, nego će iskoristiti vaše podatke s kartice da vam uzmu još novca.

Ipak, ovi rizici ne znače da treba potpuno da se odreknete svih prednosti onlajn kupovine. Stvar je u tome da samo treba da budete još oprezniji nego inače. Evo nekoliko saveta kako se zaštititi od prevare i osigurati bezbednu onlajn kupovinu u vreme oko Crnog petka, ali i tokom celog pretprazničnog perioda:

 

- Pre nego što kliknete "Kupi", obavezno proverite legitimnost i sigurnost vebsajta. Uverite se da koristi sigurne veze (https://) i da poseduje odgovarajuće sigurnosne sertifikate. To će vam pomoći da zaštitite svoje lične i finansijske podatke. Koristite poznate prodajne platforme ili proverene onlajn trgovce kako biste smanjili rizik od prevare. Oprezno pristupajte sajtovima koji nude ekstremno velike popuste, posebno ako na njima niste ranije kupovali.

 - Nemojte unositi PIN kod prilikom kupovine putem interneta ili podatke za logovanje u elektronsko bankarstvo. Nemojte slati sliku kartice ili bilo kog dokumenta. Ovo nisu podaci potrebni za obavljanje onlajn kupovine. Takođe, banke vam nikada neće tražiti da mejlom ili porukom promenite svoje podatke, potvrdite lozinku ili slično, pa su ovakve vrste zahteva najčešće znak da je reč o prevari.

 

 - Internet kupovinu obavljajte na sajtovima koji nude zaštitu kroz dvofaktorsku autentifikaciju, tako što ćete kupovinu, na primer, potvrditi unosom koda koji ste dobili putem SMS poruke ili iz aplikacije za elektronsko bankarstvo.

 

- Oprezno sa imejl ponudama koje zvuče previše primamljivo. Često sadrže linkove ka lažnim sajtovima koji mogu pokušati da vam izvuku lične podatke ili fajlove koji su zaraženi virusom. Ako ponuda zvuči previše dobro da bi bila istinita, verovatno nije.

 

 - Prilikom onlajn kupovine ne treba koristiti deljene WiFi mreže, niti mreže koje su otvorene. Najbezbednije je da budete na svom kućnom internetu ili internetu svog mobilnog operatera. Budite sigurni da je računar ili telefon sa koga plaćate bezbedan, neka to bude vaš računar ili telefon. Takođe bi bilo dobro da postavite dnevne ili mesečne limite za onlajn potrošnju putem platne kartice.

 

 - Redovno proveravajte izvode sa bankovnih računa i pratite transakcije na karticama kako biste brzo primetili eventualne nepravilnosti. Ukoliko primetite nešto sumnjivo, odmah obavestite banku.

 

Sva ova pravila bezbedne onlajn kupovine važe tokom cele godine, ali se u periodu praznika savetuje dodatni oprez. Više informacija o tome kako da se zaštitite od prevara i bezbedno koristite internet potražite na ErsteZnali.rs – besplatnoj, nekomercijalnoj platformi za finansijsku edukaciju koju je pokrenula Erste Banka.

* Ovaj tekst nije autorsko delo agencije BETA

Teme