Web Analytics
Veselinović pozvao Evropski put i Rusku stranku da povuku izborne liste u Beogradu - BetaRS

Veselinović pozvao Evropski put i Rusku stranku da povuku izborne liste u Beogradu

Politika | 23.11.2023 | access_time 14:45
Veselinović pozvao Evropski put i Rusku stranku da povuku izborne liste u Beogradu
Foto: Milan Ilić
Nosilac liste "Srbija protiv nasilja" za beogradske izbore Dobrica Veselinović pozvao je danas pokret Evropski put i Rusku stranku da povuku svoje liste za beogradske izbore, jer su, kako tvrdi, na njima otkriveni falsifikovani potpisi birača.

"Ovo što smo otkrili predstavlja jedan skandal i ja bih rekao sramotu. Oni mogu sami da povuku te liste, da ne bi išli dalje. Mislim da je ovo zdravorazumski i u skladu sa demokratijom. Prosto, uhvaćeni su u nečemu što je očigledna krađa", rekao je Veselinović novinarima ispred Gradske uprave u Beogradu, nakon što je ta koalicija podnela krivične prijave zbog falsifikovanja potpisa podrške birača.

Naveo je da te stranke mogu povući svoje izborne liste sve dok Gradska izborna komisija ne proglasi konačnu, zbirnu listu.

On se zahvalio pravnom timu koalicije "Srbija protiv nasilja" što je u ranoj fazi otkrio te nepravilnosti, kao i građanima koji su izašli javno i rekli da su njihovi potpisi zloupotrebljeni.

"Videli ste da već na početku izbornog procesa imamo tu tendenciju da se prijavljuju lažne liste, da seželi ugroziti kredibilitet izbora i uneti jedna konfuzija među birače i obesmisliti ono što sledi 17. decembra", kazao je Veselinović.

Naveo je da se ta koalicija spremila ne samo za kontrolu izbora i biračkih mesta, već da će njihov pravni tim i u gradskoj i u republičkoj izbornoj komisiji učiniti sve da takve stvari "raskrinkaju".

Članovi Gradske izborne komisije (GIK) ispred liste "Srbija protiv nasilja" podneli su danas više krivičnih prijava zbog navodnog falsifikovanja potpisa za manjinsku izbornu listu "Dosta! Evropski put", koalicije koju predvodi pokret Evropski put Radeta Baste.

Zamenik člana GIK-a Vladica Ilić rekao je novinarima ispred Gradske uprave da su falsifikovane najmanje tri izjave građana, od kojih se jedna osoba u navedenom trenutku davanja podrške toj listi nalazila van Srbije.

Teme