Web Analytics
Prodaja električnih vozila rekordna ove godine u SAD, ali manja nego u Kini i Nemačkoj - BetaRS

Prodaja električnih vozila rekordna ove godine u SAD, ali manja nego u Kini i Nemačkoj

Tehnologija | Izvor: Beta-AP | 23.11.2023 | access_time 16:50
Prodaja električnih vozila rekordna ove godine u SAD, ali manja nego u Kini i Nemačkoj
Prodaja električnih vozila (EV) u SAD je dostigla rekordni nivo ove godine, ali je i dalje iza Kine i Nemačke, po podacima traživačke kompanije Atlas Pablik Polisi.

Očekuje se da će prodaja električnih vozila dostići rekordnih devet odsto svih novih putničkih vozila u SAD ove godine, dok je 2022. godine bila 7,3 odsto.

To će biti prvi put da se u SAD proda više od milion električnih vozila u jednoj kalendarskoj godini.

Prodaja će verovatno dostići između 1,3 miliona i 1,4 miliona automobila, predviđa istraživačka kompanija.

Iako brojke pokazuju značajan napredak "elektrifikacije", SAD i dalje zaostaju za zemljama poput Kine i Nemačke.

U tim zemljama ambiciozni vladini ciljevi nulte emisije štetnih gasova, poreske olakšice i subvencije za vozila, kao i pristupačne opcije, igraju ulogu u odluci potrošača da kupe električno vozilo.

Električna vozila su dostigla 33 odsto ukupne prodaje u Kini, 35 odsto u Nemačkoj, a čak 90 odsto u Norveškoj u prvih šest meseci 2023. godine, po podacima firme "Blumberg NEF EV" iz juna. Te brojke uključuju i električna vozila na baterije i "plag-in" hibridna EV.

Nekoliko faktora je pomoglo da se poveća prodaja električnih vozila u SAD ove godine, kao što je pad cena.

Kompanija Tesla, lider na tržištu električnih vozila, snižavala je cene više puta ove godine.

Pored toga, držvna inicijativa SAD za smanjenje inflacije je donela popuste za EV do 7.500 dolara. 

Cena baterija električnih automobila takođe opada jer je sve jeftiniji materijali za njih poput litijuma , te su ta vozila sve pristupačnija.

Međutim ima i prepreka: u prvo vreme su kupci električnih vozila bili uglavnom s višim prihodima, voljni da isprobaju tada nepoznatu tehnologiju i da će puniti baterije svojih električnih vozila kod kuće, ali sledeći talas kupaca EV je drugačiji.

Za mnoge potrošače je sadašnja javna infrastruktura za punjenje baterija nepouzdana i nepristupačna, a i struja je poskupela.

Prošlog meseca prosečna nova električna vozila su u SAD i dalje koštala u proseku 3.826 dolara više od uporedivog prosečnog automobila stare tehnoligije - prva 51.762 dolara, a druga 47.936 dolara, procenjuje "Kelley Blue Book".

Za prevazilaženje problema s punjenjem baterija, nekoliko velikih proizvođača automobila potpisalo je "Teslinu tehnologiju punjenja". Ta firma već dugo koristi severnoamerički standard utičnica za struju, a imala i najjaču javnu mrežu za punjenje, a ostali u toj industriji uglavnom rade na drugom sistemu "CCS" ili kombinovanim sistemima punjenja. Zato će uključivanje Tesline tehnologije svim vozačima dati više mogućnosti da pune baterije i ublažiće zabrinutost u vezi s tim. Ali te promene neće početi da se primenjuju pre sledeće godine.

Dok neimpresionirani prodajom EV "Ford" i "Dženeral Motors" smanjuju svoje ciljeve proizvodnje tih automobila, druge američke kompanije pojačavaju planove, a kupci očekuju da će kineski proizvođači električnih vozila, kao što je popularni BID, naći put do američkog tržišta u narednim godinama.

Nekoliko američkih država postavilo je ciljne datume do kojih očekuju da će nova vozila biti većinom sa nultom emisijom - električna. Kalifornija i Vašington su naložili da 100 odsto novih vozila koja se prodaju u toj državi bude s nultom emisijom do 2035. godine, dok će Nju Džersi tada zabraniti prodaju novih vozila s benzinskim motorima.

Teme