Web Analytics
SZO: Kina nije prijavila nikakav novi ili neuobičajen patogen vezan za respiratorne bolesti - BetaRS

SZO: Kina nije prijavila nikakav novi ili neuobičajen patogen vezan za respiratorne bolesti

Svet | 23.11.2023 | access_time 22:25
SZO: Kina nije prijavila nikakav novi ili neuobičajen patogen vezan za respiratorne bolesti
AP Photo/Ng Han Guan

Kina je saopštila da nije detektovala nikakav novi ili neuobičajen patogen vezan za porast slučajeva respiratonih obolenja na severu zemlje, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija koja je tražila detaljne informacije od Pekinga.

"Kineske vlasti su navele da nikakav novi ili neuobičajeni patogen nije detektovan, kao ni neuobičajeni klinički znaci uključujući u Pekingu i Liaoningu, već samo opšte povećanje broja slučajeva respiratornih bolesti kao posledica poznatih patogena", saopštio je SZO.

Od sredine oktobra SZO proučava podatke kineskih sistema nadzora koji pokazuju osetno povećanje respiratornih bolesti kod dece na severu Kine.

Svetska zdravstvena organizacija navodi da je uputila zvaničan zahtev Pekingu da dobije više podataka a kineska vlada nije danas izdala nikakvo zvanično saopštenje.

SZO navodi da je danas organizovan video razgovor sa kineskim Centrom za kontrolu i prevenciju bolesti i dečjom bolnicom u Pekingu uz pomoć Nacionalne zdravstvene komisje.

SZO čije sedište je u Ženevi preporučuje kineskom stanovništvu da poštuju mere namenjene za smanjenje rizika od respiratornih bolosti.

Te mere su već preporučene za vreme pandemije kovida-19 i tokom epidemija uopšte, i uključuju vakcinaciju, udaljavanje od obolelih i izolaciju slučajeva sa simptomima, testiranje i nega ako je potrebna kao i nošenje maske.

Kineske vlasti su 13. novembra u izjavi novinarima pripisale povećanje respiratornih obolenja tome što su ove godine ukinute antikovid restrikcije, i cirkulaciji poznatih patogena.

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Fudbal

Zelena Srbija

Hronika

Scena