Web Analytics
U Gazi stupilo na snagu četvorodnevno primirje između Izraela i Hamasa - BetaRS

U Gazi stupilo na snagu četvorodnevno primirje između Izraela i Hamasa

Svet | 24.11.2023 | access_time 08:50
U Gazi stupilo na snagu četvorodnevno primirje između Izraela i Hamasa
AP Photo/Victor R. Caivano

Četvorodnevno primirje između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze stupilo je jutros na snagu, a popodne će biti oslobođeno 13 talaca.

Katar je zajedno sa Egiptom i SAD posredovao sporazumu o primirju na osnovu kojeg će biti oslobođeno 50 talaca koji se zatočeni u Gazi u zamenu 150 palestinskih zatvorenika u Izraelu.

Prvobitno je bilo planirano da primirje stupi na snagu u sredu, ali je odloženo za danas u sedam sati ujutro, po lokalnom vremenu. Prvo oslobađanje talaca, 13 žena i dece, očekuje se oko 16 sati.

Dva sata pre početka primirja zvaničnik palestinskog ministarstva zdravlja u Gazi Munir al Burš izjavio je za agenciju Frans pres da su izraelski vojnici ušli u indonežansku bolnicu gde se još uvek leči 200 pacijenata.

Izraelska vojska nije komentarisala situaciju u toj bolnici, ali je navela da su se sirene za raketnu uzbunu oglasile u kibucu u blizini granice sa Gazom.

Hamas je potvrdio "potpuni prestanak vojnih aktivnosti" tokom četiri dana kada će 50 talaca biti pušteno u zamenu za oslobađanje 150 zatvorenika, po tri palestinska zatvorenika za svakog oslobođenog taoca.

Egipatski bezbednosni izvor rekao je Frans presu da će egipatska bezbednosna delegacija biti u Jerusalimu i Ramali prilikom oslobađanja palestinskih zatvorenika.

Izraelski zvaničnici u pratnji predstavnika Crvenog krsta i egipatskih zvaničnika će na graničnom prelazu Rafa primiti taoce puštene iz Gaze, koji će potom s aerodroma u El-Arišu doputovati u Izrael.

Izvor blizak Hamasu, vladajućem u Gazi, rekao je da novinari neće biti prisutni prilikom oslobađanja talaca. Izraelske vlasti su primile spisak talaca u sredu i obavestile njihove porodice.

Izrael je objavio listu od ukupno 300 Palestinaca koji bi mogli biti pušteni na slobodu u zamenu za taoce, uključujući 33 žene i 267 mlađih od 19 godina. Među njima je 49 članova Hamasa.

Međunarodna zajednica je pozdravila sporazum o primirju, kao prvi korak ka mogućem dužem prekidu vatre.

U Izraelu su vlada i vojska su najavile da će borbe biti nastavljene u cilju eliminisanja Hamasa na kraju primirja koje se može obnavljati dok ne budu pušteni svi taoci.

"Mi ne zaustavljamo rat nastavićemo do pobede", rekao je šeg Generalštaba Izraela general Herci Halevi.

Vojni portparol Danijel Hagari izjavio je da je preuzimanje kontrole nad severom Pojasa Gaze prvi korak u dugom ratu i da se Izrael sprema za nove faze.

Palestinski ambasador u UN Rijad Mansur je izjavio da primrje ne može viti samo pauza i pozvao da se iskoristi da spreči obnovu sukoba.

Rat je izazvan iznenadnim napadima Hamasa na Izrael 7.oktobra.

Ubijeno je više od 1.200 ljudi, a oko 240 oteto i odvedeno u Gazu.

Izrael je potom zapretio da će uništiti Hamas i bez prestanka bombardovao pojas Gaze, a posle pokrenuo i kopnenu ofanzivu u kojoj je poginulo više od 14.800 Palestinaca, među njima više od 6.000 dece, kako tvrdi vlada Hamasa.

Pre nego što je jutros stupilo na snagu četvorodnevno primirje između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze izraelska vojska je uništila tunel te palestinske islamske organizacije koji je otkrila ispod bolnice Al-Šifa u Gaza Sitiju i završila razmeštanje na linijama prekida vatre.

IDF (Izraelske odbrambene snage) su saopštile da su do jutros u sedam sati, kada je počelo primirje, napadale ciljeve Hamasa širom Pojasa Gaze i infrastrukturu te organizacije koju Izrael, SAD i EU smatraju terorističkom, te da su se sukobljavale s operativcima.

Objavljen je video snimak na kojem se vidi da je tunel ispod bolnice uništen u nekoliko nedavnih napada u Gazi.

Izraelska vojska je bacala letke upozoravajući stanovnike severa Gaze da se ne vrate u to područje jer je to i dalje ratna zona uprkos primirju.

Palestinski zvaničnici su pozvali raseljene Palestince da se vrate, prenose izraelski mediji.

Vojni portparol Avihaj Adrai je objavio saopštenje na arapskom da rat nije završen.

U izraelskom bombardovanju razaorana je palestinska teritorija i izazvana humanitarna kriza, kako tvrde UN.

Oko 1,7 miliona od ukupno 2,4 miliona stanovnika Gaze je raseljeno, a humanitarna pomoć slabo stiže.

Na osnovu sporazuma o primirju omogućiće se ulazak većeg broja humanitarnih i konvoja pomoći, uključujući gorivo, tvrdi Katar koji je posredovao sporazumu, prenela je agencija Frans pres.

Agencije za pružanje pomoći, međutim, ocenjuju da to nije dovoljno i pozivaju na stvarni prekid vatre.

Teme