Web Analytics
NVO: Od početka godine u Vojvodini 212 slučajeva fizičkog nasilja i 72 slučaja seksualnog nasilja - BetaRS

NVO: Od početka godine u Vojvodini 212 slučajeva fizičkog nasilja i 72 slučaja seksualnog nasilja

Društvo | 24.11.2023 | access_time 10:05
NVO: Od početka godine u Vojvodini 212 slučajeva fizičkog nasilja i 72 slučaja seksualnog nasilja
Nevladina organizacija (NVO) Centar za podršku ženama saopštio je danas da je od početka godine na teritoriji Vojvodine evidentirao 212 slučajeva fizičkog i 72 slučaja seksualnog nasilja, kao i da su u 96 odsto slučajeva počinioci muškarci.

Taj centar je u saopštenju povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, koji se obeležava 25. novembra, naveo da su zabeležena i 333 slučaja psihičkog nasilja, 97 slučajeva ekonomskog nasilja, kao i 15 slučajeva digitalnog nasilja.

Statistika tog centra pokazuje i da u 98 odsto slučajeva žrtva poznaje počinioca, u većini slučajeva i živi sa njim.

Direktorka centra Biljana Stepanov navela je da iako Istanbulska konvencija propisuje obavezu pružanja specijalizovane podrške koje omogućavaju oporavak od nasilja, usluge podrške za žene sa iskustvom rodno zasnovanog nasilja u Srbiji nisu u potpunosti usklađene sa obavezujućim međunarodnim standardima, niti su dovoljno dostupne.

"Dok god država ne preduzme sve na šta međunarodnim dokumentima obavezala a domaćim pravnim okvirom regulisala, mi ćemo imati veliku prevalencu svih oblika rodno zasnovanog nasilja i brojaćemo ubijene žene", kazala je Stepanov.

Centar za podršku ženama, u okviru koga funkcionišu i centri za žrtve seksualnog nasilja na teritoriji AP Vojvodine, ove godine je pružio usluge podrške za 253 korisnica, dodaje se u saopštenju.

Teme