Web Analytics
BETA saznaje: Hleb 'sava' još šest meseci po staroj ceni od 54 dinara - BetaRS

BETA saznaje: Hleb 'sava' još šest meseci po staroj ceni od 54 dinara

Ekonomija | 24.11.2023 | access_time 14:00
BETA saznaje: Hleb 'sava' još šest meseci po staroj ceni od 54 dinara

Pekari i trgovci prodavaće veknu hleba "sava" i narednih šest meseci po istoj ceni od 54 dinara jer je Vlada Srbije produžila Uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna "T-500", kojom je ona i dalje "zamrznuta".

Predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica izjavio je danas za Betu da bi vekna trebalo da košta između 70 i 80 dinara, kada bi se uračunali svi troškovi proizvodnje.

"Ovo su teška vremena, preživećemo još šest meseci iako je zarada mala. Pomaže nam to što je na hleb 'sava' smanjena marža u trgovini sa 30 odsto na šest odsto", rekao je Pralica.

Dodao je da troškove proizvodnje smanjuje i to što pekari dobijaju brašno iz robnih rezervi po povoljnim cenama i što je ograničen povraćaj hleba na pet odsto.

Trgovine su, kako je rekao, do pre godinu i po zaračunavale maržu na hleb 30 odsto, na peciva čak 80 odsto, a nisu se odgovorno ponašale ni kod narudžbina, pa je povraćaj bio do 14 odsto.

Pralica je rekao da su se ranije trgovine ponašale neodgovorno i naručivale količine hleba koje nisu mogle da prodaju jer nisu one snosile trošak povraćaja neprodate količine, nego pekari.

Vlada je, prema njegovim rečima, pomogla pekarima da se smanji taj trošak, a za uzvrat nisu dirane njihove marže na peciva i specijalne vrste hleba, koje čine oko 20 odsto ukupnog prometa.

Dok im nisu smanjene marže na hleb zarađivali su, kako je rekao Pralica, i 18 dinara po vekni, a pekare samo jedan dinar.

Pralica je rekao da je u pekarstvu ogromna konkurencija, pa i da se ukine uredba ne bi mogla da se naglo podigne cena hleba, za 30-40 odsto već se, kada dođe vreme za poskupljenje, to mora činiti postupno.

On je rekao da u pekarskoj industriji u Srbiji radi oko 80.000 radnika i da su zarade u poslednje dve godine skočile od 80 do 100 odsto, što je značajno povećalo troškove proizvodnje.

Teme