Web Analytics
Hamas oslobađa 12 talaca iz kibuca Nir Oz - BetaRS

Hamas oslobađa 12 talaca iz kibuca Nir Oz

Svet | 24.11.2023 | access_time 15:35
Hamas oslobađa 12 talaca iz kibuca Nir Oz
Photo/Ariel Schalit
Među taocima koje danas oslobađa Hamas, 12 od 13 kidnapovano je iz kibuca Nir Oz, iz koga je 7. oktobra oteto ukupno 75 ljudi.

Autobus Crvenog krsta stigao u zatvor Ofer na Zapadnoj obali kako bi preuzeo 39 palestinskih zatvorenika koje Izrael treba da oslobodi u okviru dogovorene razmene zarobljenika.

Ne očekuje se da će američki građani biti u prvoj grupi talaca koje Hamas oslobađa danas. Jedan američki zvaničnik izjavio je za Si-En-En (SNN) da se nada da će među prvih 50 oslobođenih biti i Amerikanci.

Prvo oslobađanje talaca iz Gaze planirano je za danas za 15 časova (16 po lokalnom vremenu), kada se očekuje da će 13 žena i dece koje je Hamas kidnapovao i odveo u Gazu biti oslobođeno.

Predstavnici Crvenog krsta stigli su autobusom u zatvor Ofer na Zapadnoj obali kako bi preuzeli 39 palestinskih zatvorenika koje Izrael treba da oslobodi u okviru prve faze dogovora sa Hamasom o razmeni zarobljenika.
Hamas oslobađa 12 talaca iz kibuca Nir Oz
AP Photo/Mahmoud Illean


Svi zatvorenici su dovedeni u Ofer uoči očekivanog puštanja na slobodu.


Izraelska vojska završila pripreme za doček oslobođenih talaca

Izraelske odbrambene snage (IDF) završile su pripreme za doček prve grupe od 13 talaca koji će biti pušteni danas u 16.00 sati iz Pojasa Gaze u okviru operacije nazvane "Vrata raja".
Hamas oslobađa 12 talaca iz kibuca Nir Oz
Photo/Ariel Schalit


Oslobođeni taoci će iz Gaze preko Egipta stići u izraelsku vazduhoplovnu bazu Hacerim na jugu Izraela u pratnji vojnika, gde će biti podvrgnuti kratkoj proveri fizičkog i mentalnog stanja.

Vojska je angažovala psihologe i eksperte za mentalno zdravlje koji će dočekati taoce, među kojima se očekuje da će biti mnogo dece.

Eksperti će im objasniti šta se desilo 7. oktobra u naseljima u kojima su živeli kada budu smatrali da je pravi trenutak, prenose izraelski mediji.

Izraelska vojska je donela telefone za taoce kako bi mogli da razgovaraju sa svojim rođacima odmah po dolasku.

Očekuje se da u bazi ostanu do dva sata pre nego što budu prevezani u bolnice helikopterom ili autobusom. Tamo ih čekaju članovi porodica.

Na isti način dočekaće se preostali taoci čije je oslobađanje iz zatočeništva Hamasa planirano.

Oko 50 talaca, dece, njihovih majki i drugih žena, oslobodiće se u roku od četiri dana koliko traje primirje u ratu Izraela i Hamasa.

U zamenu za taoce oslobodiće se palestinski zatvorenici, takođe žene i maloletnici, ukupno 150 njih za četiri dana, a danas 24 žene i 15 muškaraca maloletnika.
Hamas oslobađa 12 talaca iz kibuca Nir Oz
Photo/Ariel Schalit


U napadima na jug Izraela palestinski ekstremisti su odveli oko 240 talaca u Gazu.

Razmena talaca za zatvorenike je prvi predah u ratu koji je trajao 48 dana.

Na izraelskoj strani ubijeno je više od 1.200 ljudi, većinom civila, a najviše žrtava je bilo prvog dana 7. oktobra.

U izraelskom bombardovanju i kasnijoj kopnenoj ofanzivi poginulo je gotovo 15.000 Paletinaca među njima oko 6.000 dece, po podacima vlade Hamasa.

Teme