Web Analytics
Bivša vladajuća partija Holandije neće u vladu s krajnjom desnicom - BetaRS

Bivša vladajuća partija Holandije neće u vladu s krajnjom desnicom

Svet | Izvor: Beta-AP | 24.11.2023 | access_time 20:45
Bivša vladajuća partija Holandije neće u vladu s krajnjom desnicom
Stranka odlazećeg premijera Holandije Marka Rutea rekla je da će u parlamentu podržavati neku buduću vladu desnog centra, ali da u vladu neće ulaziti.

Krajnje desničarska stranka Slobodarske partije (PVV) koju predvodi veteran antiislamizma Gert Vilders je sredu pobedila na parlamentarnim izborima, i dobila 37 mesta u donjem domu Parlamenta koji ima 150 mesta, a Ruteova Narodna partija za slobodu i demokratiju osvojila je 24 mesta - čitavih 10 manje nego na prethodnim izborima, pokazuju gotovo konačni rezultati prebrojavanja glasova.

Oni takođe ukazuju na seizmički zaokret zemlje udesno.

Posle sastanka stranačkih lidera u Parlamentu, senator PVV Gom van Strijen je imenovan da ispita mogućnosti formiranja vladajuće koalicije, o čemu će poslanici raspravljati 6. decembra.

Novi lider do sada vladajuće Narodne partije za slobodu i demokratiju Dilan Ijesilgoz-Zegerijus napisao je na društvenoj mreži Iks da će ta stranka posle gubitka 10 poslaničkih mesta "učiniti mogućom i konstruktivno podržati vladu desnog centra koja bi vodila dobru politiku", ali da joj se neće pridružiti.

Gert Vilders je tu odluku nazvao "ekstremno razočaravajućom".

Sada je Vildersu otvoren put da preuzme vođstvo u formiranju nove koalicije i potencijalno nasledi Rutea na mestu premijera.

Međutim, on će verovatno morati da ubedi potencijalne koalicione partnere da će ublaži svoje antiislamske stavove.

U izbornoj platformi njegove stranke navodi se da Holandija "nije islamska zemlja" i da u njoj "nema islamskih škola, Kurana i džamija".

Jedan od potencijalnih koalicionih partnera Vildersa je nedavno formirana partija Novi društveni ugovor (NSC) koja je osvojila 20 mesta u parlamentu.

Ali lider te centrističke stranke Pijetr Omcigt rekao je da ne može da prihvatiti "neustavnu" politiku.

Član 1 holandskog Ustava zabranjuje diskriminaciju "na osnovu vere, uverenja, političkog mišljenja, rase, pola, invaliditeta, seksualne orijentacije ili po bilo kojem drugom osnovu".

U pobedničkom govoru u izbornoj noći Vilders je obećao da neće sprovoditi politiku koja bi kršila holandski zakon ili Ustav.

Njegova najavljena spoljna politika je izazvala zabrinutost među saveznicima Holandije, izjavila je danas tehnička ministarka odbrane Kajsa Olongren.

Vilders u izbornom programu kaže da Holandija "neće slati novac i odbrambenu opremu kao što su F-16 u Ukrajinu".

"Nadam se i očekujem da će podrška (Ukrajini) ostati", rekla je Olongren novinarima u Hagu i ukazala da posle izbora prima pozive zabrinutih zbog toga.

Rute je u avgustu rekao da će Holandija i Danska poslati borbene avione F-16 u Ukrajinu radi pomoći u borbi protiv ruskih invazionih snaga, a danas je objavio da je imao jedan od svojih redovnih razgovora sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

"Holandija je uz narod Ukrajine i podržava Ukrajinu u njenoj borbi protiv ruske agresije", rekao je Rute.

Privremena vlada koju predvodi Rute ostaće na funkciji dok se ne formira nova koalicija.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Kosarka

Hronika