Web Analytics
Prvi Putinov premijer Mihail Kasjanov proglašen u Rusiji za 'stranog agenta' - BetaRS

Prvi Putinov premijer Mihail Kasjanov proglašen u Rusiji za 'stranog agenta'

Svet | Izvor: Beta-AP | 24.11.2023 | access_time 21:15
Prvi Putinov premijer Mihail Kasjanov proglašen u Rusiji za 'stranog agenta'
Ministarstvo pravde Rusije stavilo je danas na svoju listu "stranih agenata" Mihaila Kasjanova (65), premijera iz vremena prvog predsedničkog mandata Vladimira Putina, a potom jednog od njegovih protivnika.

Ruski zakon omogućava da ličnosti i organizacije koje primaju novac ili podršku iz inostranstva, budu označene kao "strani agenti" što je izraz sa pežorativnom konotacijom i intencijom potkopavanja kredibiliteta.

Taj zakon, u velikoj meri korišćen protiv opozicionih ličnosti i nezavisnih medija, nalaže da sav materijal koji označeni osoba ili entitet nadalje objavljuje nosi etiketu "potiče od stranog agenta".

Na sajtu Ministarstva se navodi da je Kasjanov "učestvovao u kreiranju poruka i materijala stranih agenata i širenju neograničenom krugu ljudi", da je "širio lažne informacije o odlukama državnih organa Ruske Federacije i o njihovoj politici" i "protivio se specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini".

Kasjanov je postao premijer 2000. godine pošto je Putin izabran za predsednika i bio je na tojj funkciji do 2004. godine, kada je smenjen.

On je prvenstveno bio odgovoran za ekonomske reforme, uključujući uvođenje paušalnog poreza na dohodak.

Postao je istaknuta opoziciona ličnost kada je napustio funkciju i pokušao da se kandiduje za predsednika 2008. godine, ali je nacionalna izborna komisija odbila njegovu kandidaturu.

Kasjanov je kasnije nestao s vidika kako je ruska opozicija slabila pod uticajem hapšenja i represije.

Pošto je Putin poslao trupe u Ukrajinu u februaru 2022, Kasjanov je napustio Rusiju i sada je navodno u Letoniji.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Automoto

Hronika