Web Analytics
Na samitu Kanada-EU potvrđena podrška Ukrajini - BetaRS

Na samitu Kanada-EU potvrđena podrška Ukrajini

Svet | Izvor: Beta-AFP | 24.11.2023 | access_time 22:25
Na samitu Kanada-EU potvrđena podrška Ukrajini
Kanada i Evropska unija su obećale "nepokolebljivu" podršku Ukrajini u njenoj borbi protiv ruske invazije, uz novu pomoć Otave, tokom samita Kanada-EU danas u Sen Žanu, na Njufaundlendu, u istočnoj Kanadi.

"Bićemo uz Ukrajinu koliko god bude potrebno", naveli su lideri Kanade i Evropske unije u zajedničkom saopštenju.

"Radićemo na ispunjavanju neposrednih vojnih i odbrambenih potreba Ukrajine" i obezbediti da se njene zadovolje i njene "dugoročne bezbednosne potrebe", dodali su oni.

Otava je iskoristila priliku da poveća svoju pomoć Kijevu: "Kanada će pokloniti više od 11.000 jurišnih pušaka i više od devet miliona metaka", izjavio je premijer Džastin Trudo na konferenciji za novinare na obali Atlantika.

Od početka ruske invazije, Kanada se obavezala da će Ukrajini pružiti vojnu pomoć u vrednosti većoj od 2,4 milijarde kanadskih dolara (1,34 milijarde evra).

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel kazao je da je spreman da Evropska unija učini "još više u narednim nedeljama" u podršci Ukrajini.

Njegova koleginica iz Evropske komisije pozdravila je posvećenost Otave Kijevu i pre početka rata, u zimu 2022. godine.

"Kanada je bila uz Ukrajinu pre ruske agresije", rekla je predsednica Ursula fon der Lajen i navela da je kanadska obuka ukrajinskih trupa bila "ključna" za otpor Ukrajine na samom početku rata.

Ona je rekla da je EU do sada obučila 30.000 vojnika, a cilj je 40.000, da bi i time podržala ratne napore Ukrajine i da će Evropska komisija "uskoro" objaviti kako namerava da koristi prihode ostvarene od zaplenjenih osnovnih sredstava Rusije.

Troje lidera sastalo se u najistočnijoj kanadskoj provinciji u okviru samita Kanada-EU. Prethodni je bio u junu 2021. godine u Briselu.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Olimpijada

Hronika