Web Analytics
Bajden: Nastaviti ka ostvarenju plana o dve države, uslovljavanje pomoći Izraelu vredno razmišljanja - BetaRS

Bajden: Nastaviti ka ostvarenju plana o dve države, uslovljavanje pomoći Izraelu vredno razmišljanja

Svet | Izvor: Beta | 24.11.2023 | access_time 23:20
Bajden: Nastaviti ka ostvarenju plana o dve države, uslovljavanje pomoći Izraelu vredno razmišljanja
Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je u petak uveče da je uslovljavanje vojne pomoći Izraelu "zamisio o kojoj bi vredelo razmisliti", da se nada će prekid vatre u ratu Izraela i paleestinskog Hamasa u Pojasu Gaze potrajati više od četiri dana, i podvukao da se mora nastaviti rad da bi se palestinsko pitanje rešilo s dve države - palestinskom uz Izrael, javljaju svetski mediji.

"Moramo se ponovo posvetiti tome da se dođe do rešenja s dve države" za hroničan sukob Izraela i Palestinaca, rekao je Bajden novinarima u Masačusetsu i dodao da je to "važnije nego ikad”, prenosi AFP.

Po njegovim rečima, "nastaviti putem terorizma, nasilja, ubistava i rata značilo bi dati Hamasu ono što želi".

Kako prenosi Si-En-En (CNN), Bajden je rekao i da je ohrabren time što je deo talaca koje je Hamas oteo 7. oktobra, oslobođen u petak, i izrazio nadu da će oslobođenih biti još.

"Očekujemo da će sutra biti još oslobođenih talaca, a i prekosutra, a i dan nakon toga", dodao je američki predsednik.

Takođe je rekao da bi uslovljavanje vojne pomoći Izraelu bila "zamisao o kojoj bi vredelo razmisliti", ali je dodao: "Mislim da ne bismo danas stigli dovde da sam počeo od te ideje".

Bajden nije dao nikakav primer mogućih uslova.

Među oslobođenim taocima je 13 Izraelaca, 10 Tajlanđana i jedan Filipinac, saopštile su vlasti Katara, koje su posredovanjem isposlovale prekid vatre i oslobađenja talaca.

Zauzvrat, Izrael je oslobodio 39 Palestinaca iz zatvora.

Teme