Web Analytics
Najveći ledeni breg na svetu, dvaput veći od Londona, slobodno pluta kod Antarktika - BetaRS

Najveći ledeni breg na svetu, dvaput veći od Londona, slobodno pluta kod Antarktika

Klimatske promene | Izvor: Beta | 25.11.2023 | access_time 08:15
Najveći ledeni breg na svetu, dvaput veći od Londona, slobodno pluta kod Antarktika
Najveći ledeni breg na svetu – više no dvostruko veći od šireg gradskog područja Londona – ponovo je u pokretu posle 37 godina koliko je bio povezan s morskim dnom u vodama Antarktika, prenosi Si-En-En (CNN).

Ogromna masa leda se 1986. godine odvojila od ledene ploče Filšner-Ron i legla na dno Vedelovog mora kod Antarktika.

Ledeni breg nazvan A23a, debeo je oko 400 metara i ima površinu od govoro 4.000 kvadratnih kilometara. Poređenja radi, šire područje Londona ima površinu od 1.572 kvadratnih kilometara.

Ali sada, skoro četiri decenije kasnije, ledeni breg se verovatno dovoljno otopio da se oslobodi veze sa morskim dnom u sklopu prirodnog ciklusa debljanja ledenih plica i počeo je da se kreće, rekli su CNN-u britanski naučnici Ela Gilbert i Oliver Marš koji proučavaju Antarktik.

A23a je od osamdesetih godina prošlog veka nekoliko puta poneo titulu "najveće postojeće sante leda". Povremeno je bivao nadmašen, na primer 2017. i 2021. godine, ali konkurencija, kao što su sante A68 i A76, bila je kratkog veka, dodali su intervjuisani naučnici.

Ledeni breg, nošen okeanskim strujama, verovatno će se uputiti ka istoku, a trenutno plovi brzinom od pet kilometara na dan.

Gilbert i Marš su dodali da, iako se ovaj ledeni breg verovatno odvojio kao deo prirodnog ciklusa debljanja ledenog pojasa oko Antarktika, klimatske promene izazivaju promene u tamošnjem ledu, i najjužniji svetski kontinent svake godine gubi ogromne količine leda.

U nedavnoj studiji je procenjeno da je gubitak leda na zapadu Antarktika nepovratan proces, čak iako se zaustavi proizvodnja zagađujućih gasova koji zagrevaju atmosferu.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Klimatske promene