Web Analytics
Dačić: Diplomate se ne smeju baviti obaveštajnim radom - BetaRS

Dačić: Diplomate se ne smeju baviti obaveštajnim radom

Politika | 25.11.2023 | access_time 10:15
Dačić: Diplomate se ne smeju baviti obaveštajnim radom
Foto: Beta/Milan Obradović

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je jutros, govoreći o prvom sekretaru u ambasadi Hrvatske Hrvoju Šnajederu koji je proglašen personom non grata, da se diplomate ne smeju baviti obaveštajnim radom.

Dačić je za televiju Pink rekao da je odavno definisana Bečka konvencija o pravilima ponašanja akreditovanih predstavnika diplomatskih konzularnih predstavništava, gde je definisano da ne smeju da se bave mešanjem u unutrašnje stvari i obaveštajnim radom.

"Mnoge službe imaju svoje ovlašćene predstavnike. Jedna je stvar kada imate ovlašćene predstavnike, pa kažete da mogu da rade jedan deo tih aktivnosti, ali ovde je reč o diplomatama koji to ne mogu da rade", naveo je Dačić.

Kazao je su srpske bezbednosne službe prikupile podatke i da su obavestile hrvatsku stranu da postoje nepravilnosti u radu, kako bi oni sami povukli Šnajdera i izbeglo proterivanje, ali da Hrvatska to nije želela.

"Ne bismo se ni bavili ovim pitanjima da nisu rekli da su iznenađeni. Sve su obavešteni", kazao je Dačić.

Dodao je da je Hrvatska odgovorila reciprocitetom, proglašavanjem savetnika u ambasadi Srbije u Zagebu Petra Novakovića personom non grata, kao i da je Beograd zatražio dokaze zbog čega je proteran.

"Oni su proglasili Petra Novakovića koji je došao u septembru da se bavi konzularnim poslovima. To je očigledno pitanje da su nekoga 'ofrlje' proglasili za personu non grata", ocenio je Dačić.

Teme