Web Analytics
Lazović: Srbija protiv nasilja će voditi politiku da ZSO bude formirana po Briselskom sporazumu - BetaRS

Lazović: Srbija protiv nasilja će voditi politiku da ZSO bude formirana po Briselskom sporazumu

Politika | 25.11.2023 | access_time 10:35
Lazović: Srbija protiv nasilja će voditi politiku da ZSO bude formirana po Briselskom sporazumu
Foto: Beta/Milan Obradović

Prvi na listi "Srbija protiv nasilja" za parlamentarne izbore Radomir Lazović izjavio je danas da će ta koalicija voditi politiku da se Zajednica srpskih opština (ZSO) formira po Briselskom sporazumu i da ima autonomiju po svim pitanjima važnim za Srbe.

"Želimo da zaštitimo interese Srba, kulturnu baštinu, sve što je potpisano u Briselskom sporazumu. Zašto se to ne dešava? Ja mislim da je to zbog štetne politike, između ostalog, i (predsednika Srbije) Aleksandra Vučića", rekao je Lazović za televiziju Prva.

Naveo je da trenutno postoji druga, prištinska strana, kojoj neprihvatljivo smeta ZSO. "Meni nije jasno kome može da smeta zaštita prava jednog manjinskog dela etničke grupe na nekoj teritoriji. Ne vidim zašto bi to smetalo Prištini", kazao je Lazović.

Upitan o "francusko-nemačkom" sporazumu o normalizaciji odnosa i da li je "Srbija protiv nasilja" za njegovo prihvatanje, Lazović je kazao da bi on mogao da bude "dobar korak za dalje", ali i dodao "da iskreno ne zna" šta je "zvaničan stav naše vlasti po tom pitanju". "Voleo bih da o tome razgovaramo u Skupštini", rekao je on.

Upitan da li je koalicija "Srbija protiv nasilja" za uvođenje sankcija Rusiji, kazao je da je to velika koalicija u kojoj ima i onih koji su za i onih koji su protiv takvih sankcija, a da će se o svemu razgovarati kada bude formirana vlada.

"Ne krijemo naše različitosti. Moja organizacija Zeleno-levi front, koja je deo koalicije, se zalaže za usklađivanje spoljne politike sa Evropskom unijom, samim tim i za sankcije", kazao je Lazović.

Na pitanje da li smatra da se u Srebrenici dogodio genocid, Lazović je kazao da je Skupština Srbije usvojila rezoluciju kojom se prihvata karakterizacija Međunarodnog suda pravde o događajima u Bosni i Hercegovini.

"Evo ja pozivam, ako Srpska napredna stranka želi da otvori to pitanje, ja ih pozivam da ga otvori u Skupštini (Srbije)", kazao je on.

Govoreći o predstojećim izborima, ocenio je da je građanima jasno da je Srbija 17. decembra pred izborom da li želi da stvari ostanu kakve jesu, ili želi da dođe do nekih promena.

"Ukoliko dođe do krađe, budite sigurni da ćemo braniti izbornu volju građana. Ukoliko ne bude krađe, a izgubimo, svakako ćemo čestitati", rekao je Lazović.

Teme