Web Analytics
Hamas danas oslobađa 14 talaca, a Izrael 42 zatvorenika - BetaRS

Hamas danas oslobađa 14 talaca, a Izrael 42 zatvorenika

Svet | 25.11.2023 | access_time 12:35
Hamas danas oslobađa 14 talaca, a Izrael 42 zatvorenika
Foto: Adel Hana/AP

Militantna palestinska organizacija Hamas oslobodiće danas 14 izraelskih talaca, a Izrael 42 zatvorenika, kao deo razmene tokom četvorodnevnog prekida vatre.

To je saopštio jedan visoki egipatski zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman i koji je dodao da su Egipat i Katar, koji su posrednici u pregovorima, dali Izraelu spisak talaca koje će osloboditi Hamas.

Ranije je najavljeno da se očekuje da će palestinski Hamas danas, drugog dana dogovorenog primirja, razmeniti nekoliko talaca u zamenu za zatvorenike koje drži Izrael.

Prvog dana primirja Hamas je pustio 24 taoca, dok je Izrael pustio 39 Palestinaca, a tokom četiri dana, koliko bi trebalo da traje primirje, Hamas bi trebalo da oslobodi najmanje 50 talaca, a Izrael 150 palestinskih zatvorenika.

Hamas je tokom napada na Izrael 7. oktobra oteo 240 ljudi, dok prema podacima Kluba palestinskih zatvorenika, Izrael trenutno drži 7.200 Palestinaca, uključujući oko 2.000 uhapšenih od početka rata.

Izrael je saopštio da se primirje može produžiti za po još jedan dan za svakih dodatnih 10 oslobođenih talaca.

UN su saopštile da im je primirje omogućilo da povećaju isporuku hrane i vode u pojas Gaze.

Izrael je najavio da će nastaviti vojnu ofanzivu kada se primirje okonča.

U prvobitnom napadu Hamasa poginulo je 1.200 Izraelaca, uglavnom civila, a u izraelskoj ofanzivi ubijeno je više od 13.300 Palestinaca, od čega dve trećine žena i dece, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Tenis

Hronika