Web Analytics
U ponedeljak otvaranje izložbe Evropsko žensko sećanje i predstavljanje murala - BetaRS

U ponedeljak otvaranje izložbe Evropsko žensko sećanje i predstavljanje murala

Izložbe | 25.11.2023 | access_time 13:15
U ponedeljak otvaranje izložbe Evropsko žensko sećanje i predstavljanje murala
Foto: Pixabay

U EU Info centru u Beogradu u ponedeljak, 27. novembra, biće otvorena izložba "REWOMEN - Evropsko žensko sećanje", uz predstavljanje murala strit-umetnice Jane Danilović povodom početka globalne kampanje "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja".

EU Info centar je saopštio da će na otvaranju izložbe u 18 sati u Kralja Milana 7 govoriti zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva, umetnica Jana Danilović i projektni menadžer Deska Kreativne Evrope u Srbiji Bojan Milosavljević, jedan od autora izložbe.

„UJEDINIMO SE! Investirajmo u sprečavanje nasilja nad ženama i devojčicama" tema je ovogodišnje kampanje „Orange the World – 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja" koja počinje danas, 25. novembra, kada se obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i devojčicama, a završava se 10. decembra, na Međunarodni dan ljudskih prava, navodi se u saopštenju.

Na žalost, kako se ukazuje, nasilje nad ženama i devojčicama i dalje je jedno od najprisutnijih vidova kršenja ljudskih prava širom sveta, a izložbom se želi "skrenuti pažnja na značajne, ali nedovoljno vidljive istorijske prekretnice i promene u ženskim ljudskim, političkim, društvenim, ekonomskim i kulturnim pravima".

Izložba REWOMEN nastala je u okviru EU programa „Evropa za građane i građanke – Evropsko sećanje” koji je sproveo Arhiv Vojvodine u saradnji sa Fondacijom „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” i 16 partnerskih organizacija iz 10 država.

Teme