Web Analytics
Bećirović čestitao Dan državnosti, u Banjaluci protest - BetaRS

Bećirović čestitao Dan državnosti, u Banjaluci protest

Region | 25.11.2023 | access_time 14:40
Bećirović čestitao Dan državnosti, u Banjaluci protest
BETAPHOTO/HINA/FENA/Hazim Aljovic

Bošnjački član Predsedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović čestitao je svim građanima Dan državnosti BiH, navodeći kako svi ljudi u toj zemlji treba da budu ponosni na ovaj veliki praznik.

"ZAVNOBiH je mesto svebosnaskog sabiranja, mesto sinteze i događaj koji nam govori da u budućnosti izlaz nije u svađi, prepirkama i mržnji, već saradnji, dijalogu i zajedništvu", naveo je Bećirović u čestitki.

On je ocenio da će, pre ili kasnije, u celoj BiH morati da preovladavaju nove generacije i političari koji će zemlju čvrsto usmeriti u pravcu budućnosti, poštujući sve velike događaje iz prošlosti.

"Nije tačno da BiH nema kontinuitet, čak i Dejton nije mogao unišititi ZAVNOBiH-ske temelje, jer je ZAVNOBiH priznao istorijske granice BiH, a Dejton ih je potvrdio", istakao je Bećirović.

Prema njegovim rečima, ZAVNOBiH je proklamovao ravnopravnost svih građana i naroda, a i isto je proklamovano i u dejtonskom Ustavu BiH.

"BiH ima viševekovni kontinuitet i svi mi iz BiH, bez razlike na versku, etničku i drugu pripadnost, možemo biti ponosni na našu domovinu BiH", rekao je Bećirović.

Povodom Dana državnosti BiH, koji se proslavlja samo u Federaciji BiH, brojne delegacije položile su cveće na spomen-obeleže Večna vatra iz Drugog svetskog rata, zatim na spomenik ubijenoj deci Sarajeva, kao i na mezarju Kovači.

Članovima "Naše stranke", članice probosanske koalicije "Trojka" policija RS danas nije dopustila ulazak u Mrkonjić Grad, gde su nameravali da polože cveće na mesto održavanja Prvog zasedanja ZAVNOBiH-a.

MUP RS je ranije zabranio da se u Mrkonjić Gradu, gde je 25. novembra 1943. godine održano Prvo zasedanje ZAVNOBiH-a, obeleži Dan državnosti BiH, obrazlažući da bi to moglo da dovede do narušavanja javnog reda i mira.

Dan državnosti BiH obeležava se samo u Federaciji BiH, ali ne i u Republici Srpskoj.

Političari iz RS smatraju da probosanske i bosanske stranke zloupotrebljavaju održavanje ZAVNOBIH-a u Drugom svetskom ratu za isticanje postojanja kontinuiteta bosanske države, za koji smatraju da je uspostavljena tek Dejtonskim mirovnim sporazumom.

RS je predlagala da se na državnom nivou kao Dan državnosti BiH proglasi 21. novembar, dan kada je potpisan Dejtonski sporazum, ali su tu inicijativu odbile stranke iz Federacije BiH.

 

Nikšić, Konaković i Forto u sedištu SDP-a u Banjaluci: Ispod prozora nam pavaju pesme o Srbiji

Ministri spoljnih poslova i saobraćaja i komunikacija BiH Elmedin Konaković i Edin Forto, kao i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić stigli su danas u Banjaluku i okupili se u sedištu Socijaldemokratske partije BiH (SDP) u tom gradu, nakon što je MUP Republike Srpske zabranio da se u jednom banjalučkom hotelu održi akademija povodom Dana državnosti BiH.

Ispred sedišta SDP zvižducima i uzvicima dočekali su ih predstavnici Boračke organizacije RS (BORS), koji su puštali i srpske pesme.

Jedna od novinarki je Konakoviću postavila pitanje "da li je došao u Banjaluku da provocira", našta je on odgovorio da "nisu došli nikoga da provociraju".

"Nema razloga da neko bude nesretan ili nezadovoljan našim dolaskom", kazao je Konaković.

Nermin Nikšić, koji je i lider SDP BiH, rekao je da mu je "žao što je predstavnike BORS neko prevario".

"Oni su izgubili u Drugom svetskom ratu, partizani su porazili četnike. Banjaluka je BiH, nije Srbija. Žao mi je što su prevareni", kazao je Nikšić.

Na konstataciju novinarke da je on "u Republici Srpskoj", Nikšić je odgovorio da je "RS u BiH".

"Žao mi je što ste vi u zabludi. U Srbiju kada idete, idete kao bosanski državljani, sa bh. pasošima", kazao je on.

Nekoliko desetina predstavnika BORS okupilo se danas u Banjaluci da bi, kako su najavili, sprečili obeležavanje Dana državnosti BiH u tom gradu.

Posle šetnje gradom okupili su se ispred sedišta SDP, gde su puštali pesme o Kosovu, "Marš na Drinu" i uzvikivali "Ovo je Srbija" i "Živela Srbija".

Ministar saobraćaja i komunikacija BiH i lider "Naše stranke" Edin Forto je na svom Fejsbuk profilu objavio fotografiju sa Konakovićem i Nikšićem, ispod koje je napisao: "Ispod prozora grupa aktivsta peva pesme posvećene Srbiji".

Policija Republike Srpske je ranije zabranila skup u Mrkonjić Gradu, koji je u organizaciji Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata BiH SUBNOR BiH trebalo da se održi 25. novembra, povodom Dana državnosti BiH.

Iz Policijske uprave Mrkonjić Grad saopšteno je da je isti dan zabranjen i skup koji je u tom gradu najavila Opštinska organizacija boračke organizacije RS.

Iz policije su odluke o zabrani ta dva skupa doneli "posle analize bezbednosnih aspekata i okolnosti tih javnih skupova".

I Policijska uprava Banjaluka zabranila je održavanje javnog skupa povodom Dana državnosti BiH u organizaciji Gradskog odbora SDP, koji je bio planiran za danas.

U Mrkonjić Gradu je 25. novembra 1943. godine održano Prvo zasedanje ZAVNOBiH i taj datum se u Federaciji BiH, ali ne i u RS obeležava kao Dan državnosti BiH.

Teme