Web Analytics
Tribina ProGlasa u Požegi: Postoje energija i snaga da se stvari u Srbiji promene na bolje - BetaRS

Tribina ProGlasa u Požegi: Postoje energija i snaga da se stvari u Srbiji promene na bolje

Politika | 25.11.2023 | access_time 20:25
Tribina ProGlasa u Požegi: Postoje energija i snaga da se stvari u Srbiji promene na bolje
U sali bioskopa u Sportsko-kulturnom centru Požega održana je danas šesta tribina ProGlasa, a svrhu i ciljeve te inicijative građanima su predstavili pesnik i izdavač Gojko Božović, profesor Pravnog fakulteta Miodrag Jovanović, javna tužiteljka Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Bojana Savović, i drugi.

Kako je saopšteno iz ProGlasa, Miodrag Jovanović je rekao da je ta inicijativa pokazala da u Srbiji "postoje i energija i snaga da se stvari izguraju i pomere na bolje, da je moguće krenuti putem sistemskih promena, jer su one preko potrebne".

"U tom smislu je 17. decembar samo jedan beočug u čitavom lancu koraka koje moramo da pređemo", rekao je Jovanović koji je izrazio uverenje da "postoje snaga i želja da se ti koraci naprave".

Gojko Božović je kazao da se "stvara slika programirane bespomoćnosti" da kao pojedinci, građani i kao društvo, "ne možemo da učinimo ništa", što je ocenio kao netačno.

"ProGlas je nastao sa idejom da se probudi potisnuta i uspavana energija, koja mora da izađe na površinu. Moramo da učinimo ono što je moguće. Niko od nas ne treba da čini čuda. Ako svako učini onoliko koliko može, biće više nego dovoljno da se ova zemlja iz korena promeni", poručio je Gojko Božović.

Tužiteljka Savović je naglasila da je "ideja ProGlasa je da se svako aktivira koliko može, da prikupi dokaze o pritisku na glasače, da prikupi dokaze o krađama i ucenama, da podrži kolegu na poslu, da podrži svog komšiju, kao što je bio slučaj u Bavaništu".

"Dakle, postoje načini da svako od nas uradi nešto za društvo u kom živi", rekla je tužiteljka Savović.

Kako je najavljeno, predstavnici ProGlasa će u ponedeljak posetiti Valjevo, gde će u Domu kulture razgovarati sa građanima.

U saopštenju se navodi da je inicijativu do sada potpisalo više od 147.000 građana, među kojima i nekoliko desetina javnih ličnosti, a građani su pozvani da je potpisom podrže na: proglas.co.rs.

Teme