Web Analytics
Zeleno-levi front: Nedopustiva i sramna izjava Pašalića o femicidu - BetaRS

Zeleno-levi front: Nedopustiva i sramna izjava Pašalića o femicidu

Politika | 25.11.2023 | access_time 20:40
Zeleno-levi front: Nedopustiva i sramna izjava Pašalića o femicidu
 Zeleno-levi front (ZLF) saopštio je danas da je "nedopustiva i sramna" izjava republičkog ombudsmana Zorana Pašalića da je "femicid pogrešan termin jer muškarci ne ubijaju žene zato što su žene".


Kopredsednica ZLF i kandidatkinja na listi "Srbija protiv nasilja" Biljana Đorđević je u pisanoj izjavi navela da "ova sramna izjava pokazuje nerazumevanje problema nasilja nad ženama i predstavlja strašnu poruku društvu u kojem je samo tokom ove godine ubijeno 27 žena u partnerskom nasilju".

"Ne znam šta je gore, da li da zaštitnik građana ne zna da je femicid najekstremnija manifestacija rodno zasnovanog nasilja nad ženama i devojčicama, te da je to namerno ubistvo sa rodno zasnovanom motivacijom ili se uključio u relativizaciju ovog problema, što otvoreno rade predstavnici vlasti SNS i SPS", rekla je Đorđević.

Zeleno-levi front navodi da je i ranije "ukazivao na slučajeve u kojima Pašalić nije reagovao na način na koji treba da reaguje ombudsman, kao nezavisni državni organ za zaštitu ljudskih prava".

"Podsećamo samo na prebijanja građana u julu 2020, akušerskog nasilja, Evroprajd 2022. godine, pokušaj uvođenja masovnog video-nadzora izmenama Zakona o unutrašnjim poslovima. Konačno, u Skupštini smo se usprotivili izmenama zakona koje su Pašaliću praktično omogućile da ostane ombudsman još osam godina, iako ispunjava uslove za penziju", navodi se u saopštenju.

Ističe se da za Zeleno-levi front, "Srbija protiv nasilja" podrazumeva Srbiju u kojoj se brine o prevenciji femicida i pruža pomoć, razumevanje i podrška ženama koje su žrtve nasilja.

Teme