Web Analytics
Mask u Jerusalimu sa izraelskim predsednikom o antisemitizmu na internetu - BetaRS

Mask u Jerusalimu sa izraelskim predsednikom o antisemitizmu na internetu

Svet | 27.11.2023 | access_time 09:15
Mask u Jerusalimu sa izraelskim predsednikom o antisemitizmu na internetu
Foto: Kirsty Wigglesworth, Pool, File/AP
Milijarder i vlasnik društvene mreže X Ilon Mask trebalo bi danas u Jerusalimu da razgovara sa izraelskim predsednikom Isakom Hercogom o borbi protiv antisemitizma na internetu, saopštilo je izraelsko predsedništvo.

U razgovoru, koji će biti održan popodne, učestvovaće predstavnici porodica talaca koje drži palestinski Hamas i biće stavljen naglasak na potrebu da se deluje u borbi protiv rastućeg antisemitizma onlajn, navodi se u saopštenju iz izraelskog predsedništva.

Maskov razgovor u Jerusalimu održava se poslednjeg dana primirja između Izraela i palestinskog islamističkog pokreta Hamas, na osnovu koga su poslednja tri dana oslobođene tri grupe talaca koje drži Hamas u pojasu Gaze u zamenu za palestinske zatvorenike u zatvorima u Izraelu.

Izraelska vojska procenjuje da je ukupno oko 240 talaca odvedeno u Gazu 7. oktobra tokom napada Hamasa na tlo Izraela. Prema izraelskim vlastima u tom napadu ubijeno je 1.200 ljudi, većinom civila.

Kao odgovor na to, Izrael je obećao da će eliminisati palestinski Hamas koji je na vlasti u Gazi od 2007.

Jevrejske organizacije ukazuju na porast antisemitskih dela u raznim zemljama od početka rata između Izraela i palestinskog Hamasa.

Bela kuća je prošle nedelje optužila Maska da je napravio "žalosnu promociju antisemitske i rasističke mržnje" u jednoj od njegovih publikacija na njegovoj društvenoj mreži X, bivšem Tviteru.

Mask je odgovorio na objavu jednog korisnika mreže koji je napisao da Jevreji podstiču "mržnju protiv belaca" porukom "Rekao si pravu istinu".

Bela kuća smatra da ta objava samo ponavlja popularnu teoriju zavere belih nacionalista prema kojoj Jevreji imaju tajni plan da podstiču ilegalnu migraciju u zapadne zemlje da bi time potkopali belu većinu.

U septembru, pre rata između Izraela i Hamasa, izraelski premijer Benjamin Netanjahu sastao se sa Maskom, koji je vlasnik i kompanija Tesla i Spejseks, u San Francisku i na jednom forumu razgovarao sa njim.

"Nadam se da ćete naći kapacitet da okončate antisemitizam (na mreži X), ili da ga smanjite koliko god je moguće u granicama slobode govora", rekao je Netanjahu Masku. 

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Atletika

Zelena Srbija

Hronika

Scena