Web Analytics
Obradović (Dveri): Penzioneri su najveće žrtve aktuelne vlasti - BetaRS

Obradović (Dveri): Penzioneri su najveće žrtve aktuelne vlasti

Politika | 27.11.2023 | access_time 12:00
Obradović (Dveri): Penzioneri su najveće žrtve aktuelne vlasti
Foto: Milan Ilić
Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović ocenio je danas u Čačku da najstariji građani Srbije spadaju u najveće "žrtve" aktuelne vlasti.

"Njima su otimane penzije za četiri godine važenja zakona o smanjenju penzija, koje su Ustavom garantovano stečeno pravo koje niko nije smeo da im oduzme", rekao je Obradović na konferenciji za novinare.

On je podsetio da su penzioneri "zatvarani i maltretirani u vreme pandemije" i da sve ređe viđaju svoju decu i unuke koji su "morali u inostranstvo u potragu za boljim životom".

"Penzioneri su danas na ivici egzistencije u aktuelnoj socijalno-ekonomskoj krizi u kojoj su dramatična poskupljenja dovela do pada njihove kupovne moći i životnog standarda. Inflacija je odavno pojela sva povećanja penzija", rekao je Obradović i dodao da su posebno ugroženi penzioneri sa minimalnim penzijama kojima je minimalna potrošačka korpa potpuno nedostupna.

"Za državu su nevidljivi preko 150.000 ljudi u Srbiji koji nemaju nikakva primanja u starosti, a posebno oni koji žive na selu i naročito žene sa sela. Država nedovoljno obraća pažnju na staračka i samačka domaćinstva kojima je potrebna redovna zdravstvena i socijalna zaštita", rekao je Obradović.

On se založio da se penzionerima u više mesečnih rata vrate svi oteti delovi penzija i da se ukine "krajnje diskriminatorski" član zakona prema kojem se trajno umanjuje penzija onima koji imaju 40 godina radnog staža, ali nisu ispunili starosni uslov za penziju.

Obradović se založio i da povećanje penzija i njihovo usklađivanje sa rastom troškova života ne bude isto za sve, već da penzioneri sa niskim penzijama dobiju veće povećanje i da oni, koji nemaju nikakva primanja u starosti, dobiju socijalnu penziju od države.

Teme