Web Analytics
Lažne diplome za medicinsku struku u Crnu Goru najviše stižu iz Tutina i Novog Pazara - BetaRS

Lažne diplome za medicinsku struku u Crnu Goru najviše stižu iz Tutina i Novog Pazara

Region | 27.11.2023 | access_time 13:10
Lažne diplome za medicinsku struku u Crnu Goru najviše stižu iz Tutina i Novog Pazara
Foto: Milan Obradovic
Predstavnik organizacije "Alternativa Crna Gora" Nikola Bezmarević je izjavio da u toj zemlji ima 25.000 do 30.000 lažnih diploma i da se za medicinsku struku takve diplome najviše izdaju u Tutinu i Novom Pazaru.

On je u emisiji "Okvir" Radio televizije Crne Gore rekao da ta organizacija ima dokaze za 700 lažnih diploma i da je krivične prijave podnela protiv 54 radnika iz Pljevalja koji su lažne diplome dobili u Tutinu.

Pomenuo je sumnjive diplome u zdravstvenom sektoru iz srednjih škola iz Tutina i Novog Pazara, s fakulteta "Perfekt" iz Prijepolja, "Dositej Obradović" iz Novog Sada i srednje škole 'Hipokrat' iz Bujanovca

Po sumnjivim diplomama u prosveti prednjače fakulteti u Travniku, Brčkom i Prištini, a u poslednje vreme najveći broj afera vezan je za fakultet "Union Nikola Tesla" iz Novog Sada, izjavio je Bezmarević.

On je naveo da je lažne diplome stečene u Tutinu otkrila Nemačka, zbog čega su deportovani državljani Crne Gore koji su radili u toj zemlji koristeći takve diplome.

"Imamo u evidenciji da je medicinska sestra iz Berana stekla diplomu u toj školi dva meseca pre nego što je ona i otvorena, 25. avgusta 2016. godine. Takođe, imamo diplome izdate na dan otvaranja škole, i da je pet diploma izdato istog dana, sa potpisima različitih direktora", dodao je Bezmarević.

Dodao je da je srednja škola u Tutinu zatvorena u avgustu 2019. godine, ali da "nakon svega nedelju dana, isti ljudi i njihovi rođaci osnivaju novu školu".

Naglasio je da i Ministarstvo prosvete Srbije još nije utvrdilo konačan broj izdatih diploma u toj školi.

Direktor Agencije za kontrolu i obezbeđivanje kvaliteta visokog obrazovanja Crne Gore Goran Danilović je ocenio da su lažne diplome u toj zemlji sistemski problem.

"To je ozbiljno organizovana kriminalna grupa koja je metastazirala u Crnoj Gori, a i regionalno su povezani. Ti sa lažnim diplomama ne konkurišu u privatnim subjektima, već u javnom sektoru", kazao je Danilović.

Bivši ministar za borbu protiv korupcije Zoran Miljanić kazao je da je na delu "opšta politizacija".

"Najveći problem su partijska zapošljavanja bez provere. A što se tiče kupovine diploma, na delu je više organizovanih kriminalnih grupa i mislim da nisu povezane", rekao je Miljanić.

Teme