Web Analytics
Srbija protiv nasilja: Još četiri liste sa falsifikovanim potpisima, neka imena poznatih ličnosti - BetaRS

Srbija protiv nasilja: Još četiri liste sa falsifikovanim potpisima, neka imena poznatih ličnosti

Politika | 27.11.2023 | access_time 15:05
Srbija protiv nasilja: Još četiri liste sa falsifikovanim potpisima, neka imena poznatih ličnosti
Foto: Beta/Milan Ilić

Članovi gradske izborne komisije (GIK) ispred izborne liste "Srbija protiv nasilja" saopštili su danas da su kod četiri liste predate za beogradske izbore pronašli falsifikovne potpise podrške građana među kojima su i imena nekih poznatih ličnosti, kao što je novinarka Jelena Zorić i glumica Bojana Maljević.

Kako je naveo Vladica Ilić, ime Jelene Zorić našlo se kod liste "Srbija na Zapadu - Da se struka pita" kao i liste "Ćale, ovo je za tebe". Čak se kod nje našlo i ime jednog od funkcionera Srpske napredne stranke iako je podnosilac poznat po opozicionoj aktivnosti.

Ime Bojane Maljević našlo se kod liste Usame Zukorlića, saopštio je Ilić.

On je naveo da su kao potpis podrške kod liste Saše Radulovića i Borisa Tadića našli ime poznate glumice, koja ne želi da se javno oglasi, ali će upotrebiti pravna sredstva zbog ovog, a kod liste Miše Vacića, kako je rekao Ilić, ime svog poznanika.

Predstavnici izborne liste "Srbija protiv nasilja" naglasili da su ovi potpisi overeni kod opštinskih overitelja i da nikog ne optužuju već traže da tužilaštvo i policija ispitaju slučajeve.

Takođe su naveli da su još ranije naveli da su takve sumnjive potpise našli kod Ruske stranke, i da veruju da ih je na listima u ogromnom broju, posebno jer ne mogu da slikaju spiskove nego proveravaju samo tako što zovu ljude čija su imana našli.

Članica GIK Sofija Mandić je rekla da je do ovako očitih zloupotreba došlo jer niko ranije nije toliko proveravao predate spiskove podrške građana pa je onaj ko je to sad učinio verovarao da se neće otkriti. 

Aktivistkinja Inicijative mladih za ljudska prava Sofije Todorović rekla je da je saznala da su i njeni podaci zaloupotrebljeni kada su je članovi GIK ispred "Srbija proti nasilja" pozvali da provere jer je lično znaju.

Konferenciju su pratili predstavnici liste "Srbija na Zapadu - Da se struka pita" koji su, nakon njenog završetka, novinarima izjavili da je potpis Jelene Zorić vlast podmetnula kao kukavičje jaje i da se pridružuju u zahtevu da se sve detaljno ispita.

Kandidat za gradonačelnika ove liste Vladimir Kovačević je rekao da je sumnja na državu, dok je Zoran Vuletić naglasio da je vlast koja je sposobna da organizuje "Jovanjicu" sposobna i za ovo.

Ceo video materijal dostupan OVDE.

Teme