Web Analytics
Crta: Tužilaštvo da reaguje na navode o falsifikovanju potpisa za izborne liste - BetaRS

Crta: Tužilaštvo da reaguje na navode o falsifikovanju potpisa za izborne liste

Politika | 27.11.2023 | access_time 17:40
Crta: Tužilaštvo da reaguje na navode o falsifikovanju potpisa za izborne liste
Foto: Beta/Miloš Miškov

Nevladina organizacija Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (Crta) saopštila je danas da je povodom navoda o falsifikovanju potpisa podrške za više izbornih lista, neophodno "hitno reagovanje tužilaštva".

"Bez namere da dovodimo u pitanje samostalnost u tužilačkom radu, Posmatračka misija Crte poziva nadležna javna tužilaštva da hitno i po službenoj dužnosti istraže slučajeve falsifikovanja potpisa podrške birača na više izbornih lista kako bi se utvrdila istina, zaštitio integritet izbornog procesa i odgovorni priveli pravdi", navodi se u saopštenju.

Ističe se da, ukoliko je bilo kršenja zakona, posledice su još teže "pošto se sumnje odnose i na neke od listi koje su izborne komisije već zvanično proglasile, pa se biračima ostavlja mogućnost da glasaju za liste koje su na glasački listić stigle pomoću krivičnih dela".

"Apsurdna je činjenica da je do sada na lokalnim izborima u Beogradu proglašeno 12 izbornih lista, a da za većinu njih (sedam) postoje navodi o falsifikovanju potpisa podrške građana, kao i za jednu listu na parlamentarnim izborima, što ozbiljno urušava legitimitet izbornog procesa", navodi Crta.

Podseća se da je tužilaštvo institucija koja mora aktivnom i brzom reakcijom da spreči ovakve prakse kojima se obesmišljavaju zakonske procedure i urušava poverenje građana u izbore, i to pre izbornog dana.

"Postojeća zakonska rešenja ne pružaju izbornim komisijama mogućnost da 'pauziraju' izborni proces dok tužilaštvo ne utvrdi činjenice, te je hitno tužilačko reagovanje još neophodnije. U navedenim slučajevima falsifikovanja potpisa podrške građana reč je o potencijalnim krivičnim delima zloupotrebe to jest neovlašćenog prikupljanja ličnih podataka građana i falsifikovanja
službene isprave", zaključuje se u saopštenju.

Posmatračka misija Crte podseća javnost da su i na parlamentarnim izborima 2016. i 2022. godine zabeleženi slučajevi falsifikovanja potpisa podrške i da su ostali bez sudskog epiloga.

Teme