Web Analytics
Studija: Hiljade milijardi dolara izgubljeno zbog klimatskih promena - BetaRS

Studija: Hiljade milijardi dolara izgubljeno zbog klimatskih promena

Klimatske promene | 28.11.2023 | access_time 08:50
Studija: Hiljade milijardi dolara izgubljeno zbog klimatskih promena
AP Photo/Kamran Jebreili

Klimatske promene su odgovorne svake godine za gubitak više hiljada milijardi dolara u svetskoj ekonomiji posebno u najnerazvijenijijim zemljama, navodi se u studiji objavljenoj danas, pred početak konferencije o klimi COP28 u Dubaiju.

Prema studiji koju je sproveo Univerzitet Delaver, samo 2022. godine na globalnom nivou, klimatske promene su izazvale ukupan gubitak od 6,3 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Gubitak novca podrazumeva direktne posledice klimatskih promena na poljoprivredu, energiju, produktivnost zemalja, kao i međunarodne posledice i gubitke koji podrazumevanju potencijalne investicije.

Studija je objavljena dva dana pre Konferencije o klimi koja će biti održana od 30. novembra do 12. decembra.

Među glavnim temama će biti usvajanje okvira za novi fond UN koji treba da pomogne najsiromašnijim zemljama da se suoče s posledicama klimatskih promena, kako je odlučeno na prošlogodišnjoj konferenciji COP27.

"Svet je izgubio hiljade milijardi dolara zbog klimatskih promena, a veći deo tog tereta pada na siromašne zemlje. Nadamo se da će rezultati studije pomoći da se razjasne izazovi sa kojima se mnoge zemlje već danas suočavaju", naveli su autori istraživanja.

UN su ranije procenile da će zemljama u razvoju do 2030. biti potrebno više od 300 milijardi dolara godišnje za borbu protiv efekata klimatskih promena.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Klimatske promene