Web Analytics
Izložba „Nećemo u fioku!“ Ivane Smiljanić u Galeriji ULUS - BetaRS

Izložba „Nećemo u fioku!“ Ivane Smiljanić u Galeriji ULUS

Izložbe | 28.11.2023 | access_time 10:55
Izložba „Nećemo u fioku!“ Ivane Smiljanić u Galeriji ULUS

Vizuelna i perfomans umetnica Ivana Smiljanić predstavila se u Galeriji ULUS u Beogradu izložbom „Nećemo u fioku!“, a to je deo nagrade Udruženja likovnih umetnika Srbije za najbolji rad na 85. Jesenjoj izložbi 2022.

Izložba obuhvata video, video-performanse, novu instalaciju izvedenu za tu priliku, sastavljenu od printa velikih dimenzija i objekata u prostoru, kao i novi audio rad sa spoljašnje strane izloga galerije.

 

"Za moju umetničku praksu karakterističan je taj neki odnos izmedju života i umetnosti, odnosno da tu nema nekog velikog razgraničenja i da ono što mi se dogadja intimno, neka svoja iskustva, neke svoje začudnosti, nešto što me zabrine, od takvih stvari ja napravim rad", kazala je Smiljanić.

 

 

Ivana Smiljanić već dugo radi seriju višesatnih plesnih performansa na muziku koju biraju drugi ljudi, pa izbor odredjene društvene grupe kojom se bavi, odredjuje i temu njenog rada.

 

"U najnovijem su muziku birale žene sa iskustvom hormonske stimulacije i vantelesne oplodnje. Dakle, vi gledate mene koja više sati igram bez prestanka na tu muziku, to nisu moji omiljeni izbori nego mi je neko to dao. Nekako sam našla da je taj performans dobra ilustracija za takva neka stanja, ako bi trebalo da opišem kako se osećam i šta sam prošla kroz pokret", objašnjava Smiljanić.

 

Druga dva videa se odnose na samu kulturu gde takodje postoji specifična vrsta trpljenja ljudi iz savremene kulture.

 

"Ispostavlja se da se to ne prepoznaje kao kultura u onim strukturama odakle kreće briga za našu delatnost, za kulturnu baštinu. Prosto se ispostavlja da se razilazimo oko toga šta smatramo da je važno u kulturi."

 

Ivana Smiljanić učestvuje i na izložbi u Srpskom kulturnom centru u Pekingu „Ivo Andrić“ gde su prvi put izložena dela savremene srpske umetnosti, a reč je o nagradjenim radovima Prolećne ili Jesenje izložbe ULUS.


Prilog Kineske Medijske Grupe - CMG. 

Teme