Web Analytics
ZLF: Nerešavanjem aerozagađenja u Valjevu, vlast vrši nasilje - BetaRS

ZLF: Nerešavanjem aerozagađenja u Valjevu, vlast vrši nasilje

Politika | 28.11.2023 | access_time 13:45
ZLF: Nerešavanjem aerozagađenja u Valjevu, vlast vrši nasilje
Foto: Beta/Milan Obradović

Valjevo je jedan od crnih rekordera u Srbiji po pitanju zagađenja vazduha, naročito PM 10 čestica, a čak 250 građana svake godine zbog toga izgubi život, saopšteno je danas iz Zeleno-levog fronta (ZLF).

Tokom razgovora s građanima u Valjevu, kandidat izborne liste "Srbija protiv nasilja" Ljubomir Radović je rekao da je "zagađenje toliko strašno" da taj grad sedam meseci godišnje ima takve vrednosti PM 10 čestica da je život u tom gradu nepodnošljiv.

On je ocenio da "aktuelna vlast, time što nije ništa uradila po pitanju aerozagađenja, vrši nasilje nad građanima Valjeva" i da je potrebno da ljudi kojima je stalo do svog grada i svoje politike "počnu da vode one politike koje će biti u interesu građana".

"Valjevke i Valjevci već godinama pokušavaju da ukažu na problem zagađenja vazduha, ali su lokalne vlasti ostale neme i gluve na sve to. U Valjevu je pored individualnih ložišta problem i fabrika 'Krušik' koja u svom pogonu koristi lignit", kazala je kandidatkinja ZLF u koaliciji "Srbija protiv nasilja" Anđela Ruvidić.

Kandidat za poslanika Marina Mijatović je istakla da je Grad Valjevo "doneo lokalni antikorupcijski plan koji se ne primenjuje".

"Korupcija je velika i u javnim nabavkama, zato što nismo upoznati sa ugovorima koje država zaključuje. Moramo se izboriti sa neosnovanim trošenjem novca, zaštititi svoje živote i uticati da oni budu mnogo kvalitetniji", navela je Mijatović.

Zeleno-levi front i koalicija "Srbija protiv nasilja" su naveli da su sastavili set direktnih mera koje će uticati da se kvalitet vazduha u gradovima poboljša, ističući da svi građani "imaju pravo na zdrav vazduh i na zdravu životnu okolinu".

Teme