Web Analytics
NADA: Decentralizacija neophodna za razvoj zemlje - BetaRS

NADA: Decentralizacija neophodna za razvoj zemlje

Politika | 28.11.2023 | access_time 14:00
NADA: Decentralizacija neophodna za razvoj zemlje
Foto: Beta/Dragan Gojić

Koalicija NADA koju čine Nova Demokratska stranka Srbije (Nova DSS) i Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) ocenila je prilikom posete Nišu da je decentralizacija neophodna za razvoj zemlje i da gradovi i opštine treba da imaju veće ingerencije i veći budžet za svoj razvoj.

Na konvenciji koalicije Nada poslata je poruka da je ravnomerno regionalni razvoj osnova na kojoj koalicija NADA gradi svoj program.

Skup je otvorila potpredsednica Izvršnog odbora Novog DSS i kandidatkinja za narodnu poslanicu Slađana Miletić rekavši da je jug Srbije uspavan u siromaštvu i da od 35 opština i gradova na jugu Srbije u čak 34 je prosečna plata niža od republičkog proseka.

Miletić je podvukla i da Srbiji predstoje bolja vremena, a da su garancija za to upravo koalicija NADA i Miloš Jovanović.

Predsednik Nove DSS i jedan od lidera koalicije NADA Miloš Jovanović je istakao da ova koalicija želi da sprovede regionalizaciju, zbog ravnomernog razvoja zemlje.

"Mi imamo ozbiljan program i za ekonomiju i za decentralizaciju zemlje, da povratimo više odgovornosti za lokalne samouprave, da je spustimo na malo niži nivo kako bi građani sami određivali svoju sudbinu i kako bi imali više novca, ali i više nadležnosti", rekao je Jovanović.

Predsednik POKS i jedan od lidera koalicije NADA, bivši gradonačelnik Beograda Vojislav Mihailović istakao je da ukoliko želimo da smanjimo pritisak stalnog doseljavanja stanovništva u velike gradove, Beograd i Novi Sad, budžet mora drugačije da se planira.

"Potrebno je veće ingerencije dati opštinama i gradovima i ostaviti im više novca za razvoj njihove infrastrukture i privrede, a smanjiti izdvajanja u republički budžet", naglasio je Mihailović.

On je podsetio da je NADA jedina koalicija koja je opstala od prošlih izbora jer je programska i čine je ozbiljni i stručni ljudi.

Teme