Web Analytics
Jeremić: Izbori su poslednja prilika da se zaustavi stvaranje Velike Albanije - BetaRS

Jeremić: Izbori su poslednja prilika da se zaustavi stvaranje Velike Albanije

Politika | 28.11.2023 | access_time 15:30
Jeremić: Izbori su poslednja prilika da se zaustavi stvaranje Velike Albanije
Foto: Narodna stranka

Nosilac liste „Narodna stranka – Siguran izbor. Ozbiljni ljudi“ Vuk Jeremić izjavio je danas da su predstojeći izbori "poslednja prilika da se izbegne pogubna spirala dešavanja na Balkanu i stvaranje Velike Albanije, koje bi se neminovno dogodilo ako bi Srbija sprovela francusko-nemački plan za nezavisnost Kosova i Metohije".

Jeremić je rekao da je glas za Narodnu stranku (NS) siguran izbor za jasno i nedvosmisleno odbacivanje francusko-nemačkog plana, jer ima ozbiljne ljude koji znaju kako da to sprovedu u delo bez težih posledica po ekonomske odnose sa Evropom.

Predsednik NS je istakao da je potpuno suprotna istini izjava predsednika albanske vlade Edija Rame da će trajni mir na Zapadnom Balkanu biti uspostavljen tek kada Srbija prizna nezavisnost Kosova.

"Nije ovo prvi put albanskom premijeru da izgovara sličnu stvar, bez posledica po funkcionisanje 'Otvorenog Balkana', prostiranje crvenog tepiha kada posećuje Beograd ili dobijanje glasa Srbije u Generalnoj skupštini UN za članstvo Albanije u Savetu bezbednosti", rekao je Jeremić.

Dodao je da je Ramina izjava potpuno suprotna istini.

"Kada bi Srbija zaista (defakto ili dejure) priznala nezavisnost Kosova, kao što to francusko-nemački plan eksplicitno predviđa, Kosovu bi se otvorio put za članstvo u Ujedinjenim nacijama", rekao je Jeremić.

Istakao je da bi članstvo Kosova u UN nezaustavljivo vodilo stvaranju jedinstvene albanske države na Balkanu, bez obzira da li bi se to dogodilo za pet, deset ili više godina.

"Ne postoji mirnodopski međunarodni mehanizam kojim bi se to moglo sprečiti. Sve što bi dve punopravne države članice UN koje su odlučile da se ujedine, konkretno Albanija i Kosovo, u tom slučaju trebalo da urade jeste da pošalju zajedničko pismo generalnom sekretaru UN u kojem bi ga obavestile o toj svojoj odluci. Oko članstva u UN te nove, ujedinjene države, ne bilo nikakve rasprave, glasanja, ili mogućnosti nečije upotrebe veta", rekao je Jeremić.

Jeremić je istakao da ne bi trebalo gajiti iluzije da bi proces albanskog ujedinjenja sprečile Amerika, Evropa ili neki interesni krugovi u Tirani koji bi se time osetili ugroženi.

"Ta stvar bi možda na neko kraće vreme mogla biti odložena, ali bi se izvesno, nakon manjih političkih i diplomatskih komešanja, okončala u skladu sa prirodnom težnjom većine albanskog stanovništva sa obe strane granice i iz dijaspore", rekao je Jeremić.

On je naglasio i da, imajući u vidu brojnost albanske nacionalne manjine u susednim zemljama, ovakvim presedanom stvorena jedinstvena albanska država bi nesumnjivo gajila teritorijalne pretenzije prema njima, prouzrokujući nestabilnost, a vrlo verovatno i sukobe u regionu.

"Zato je 17. decembra poslednji trenutak kada možemo da sprečimo takvu pogubnu spiralu dešavanja na Balkanu. Tako što ćemo glasati za siguran izbor i ozbiljne ljude, koji znaju šta govore i kako da ono što govore sprovedu u delo", zaključio je Jeremić.

Teme