Web Analytics
Vrhovni sud Paname proglasio neustavnom koncesiju za kanadski rudnik bakra koji bi ugrozio prirodu - BetaRS

Vrhovni sud Paname proglasio neustavnom koncesiju za kanadski rudnik bakra koji bi ugrozio prirodu

Životna sredina | Izvor: Beta-AP | 28.11.2023 | access_time 23:00
Vrhovni sud Paname proglasio neustavnom koncesiju za kanadski rudnik bakra koji bi ugrozio prirodu
Vrhovni sud Paname je danas jednoglasno odlučio da je neustavna 20-godišnja koncesija za kanadski rudnik bakra koji je bio meta rasprostranjenih ekoloških protesta.

Protivnici rudnika Kobre Panama (Cobre) su govorili da će rudnik oštetiti šumoviti priobalni predeo i ugroziti snabdevanje vodom.

Kada je objavljna odluka devetočlanog sudskog veća posle četiri dana razmatranja, izbilo je oduševljelnje na ulicama ispred suda gde su je mngi očekivali.

Minera Panama, lokalni ogranak kanadske firme First Kvantum Minerals (First Quantum Minerals) koja upravlja rudnikom u centralnoj Panami je u saopštenju navela da Kobre Panama prima k znanju odluku suda.

"Želimo da potvrdimo nepokolebljivu posvećenost poštovanju propisa u svim aspektima naših operacija u zemlji. Nećemo dalje komentarisati čekajući da dodatni detalji presude bili objavljivani", navela je kompanija.

Rudnik zapošljava hiljade ljudi i predstavlja tri odsto BDP-a Paname.

U martu je zakonodavna vlast Paname postigla sporazum sa firmom First Kvantum kojim se dozvoljava da Minera Panama nastavli da eksploatiše veliki rudnik bakra najmanje još 20 godina. Rudnik je bio privremeno zatvoren prošle godine kada su bili prekinuti pregovori između vlade i First Kvantuma zbog isplata koje je tražila vlada Paname.

Ugovor je konačno odobren 20. oktobra čime je dozvoljeno ogranku kanadske firme u Panami da nastavi da eksploatiše rudnik u džungli na Atlantskoj obali zapadno od glavnog grada narednih 20 godina, s mogućnošu produženja za još 20.

Spor oko rudnika dodveo je do nekih od najvećih protesta u Panami poslednih godina, uključujući i blokadu elektrane rudnika. Demonstranti su takođe blokirali deo kontinentalnog Panameričkog auto-puta.

Demonstranti su izrazili strahovanje zbog uticaja rudnika na prirodu, posebno na snabdevanje vodom.

Kada su počeli protesti, Vlada je zamalo zakonom poništila ugovor, ali je odustala od toga tokom rasprave u Nacionalnoj skupštini 2. novembra.

Sudska odluka da se ugovor proglasi neustavnim je bila poslednja šansa za protivnike da osiguraju da se ugovor poništi što su sada i postigli.

Kanadska vlada je danas saopštila da poštuje današnju presudu i da pažljivo prati pregovore o ugovoru. U imejlu je njen portparol rekao da se Vlada nada da će se doći do zajedničkog rešenja na dobrobit svih strana.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina