Web Analytics
Katedrala Notr Dam ponovo ima krovnu kulu - BetaRS

Katedrala Notr Dam ponovo ima krovnu kulu

Svet | Izvor: Beta-AFP | 28.11.2023 | access_time 23:40
Katedrala Notr Dam ponovo ima krovnu kulu
Foto: Beta/Screenshot/YouTube
Došlo je do vizualne promene na nebu Pariza gde se od utorka na katedrali Notr-Dam ponovo uzdiže "strela" - vitka dekorativna krovna kula koja je, kao i krov,  2019. godine izgorela zbog nepažnje u požaru tokom renoviranja.

"Strela" je zasad smo konstrukcija koja te treba da bude obložena narednih dana.

Predviđeno je da će Notr-Dam biti ponovo otvoren 8. decembra 2024. godine posle letnje Olimijade u Parizu, a taj datum je potvrdio predsednik Emanuel Makron krajem avgusta.

Prošlog petka u ustanovi koja nadzre radove rečeno je Frans presu da će "poznata silueta strele" kja dostiže visiku od 96 metara iznad tla, biti vidljiva pre Božića.

"Strela" identična kao prethodna koju je projektovao arhitekta 19. veka Voile-le-Dik, i koja se srušila u požaru 15. aprila 2019, ipak će ostati okružena skelama i iduće godine, dok sene postave obloga od olova i ukrasi.

Početkom 2024. godine biće završeno postavljanje drugih delova katedrale koji su se takođe srušili početkom 2024. godine, kada bi mogao da bude postavljen i krov.

Završava se unutrašnja restauracija i čišćenje zidova, oslikanog dekora i svodova ukupne površine 42.000 kvadratna metra i kako se to radi, sklanjaju se skele.

Katedrala treba da bude spremna da prihvati svoju novu opremu za liturgiju u bronzi kao i 1.500 stolica u masivnom hrastu tokom poslednjeg tromesečja 2024. godine.

Notr Dam, gotička katedrala kojoj se divi ceo svet, primala je 12 miliona posetilaca u proseku svake godine pre požara, a u njoj se održavalo 2.500 službi i 150 koncerata.

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Automoto

Zelena Srbija

Hronika

Scena