Web Analytics
Jubilarni festival čembala održan u Beogradu - BetaRS

Jubilarni festival čembala održan u Beogradu

Muzika | 29.11.2023 | access_time 11:45
Jubilarni festival čembala održan u Beogradu
Foto: CMG

Jubilarni Dvadeseti međunarodni festival Čembalo, živa umetnost – Ars vivendi clavicembalum održan je u prvoj polovini novembra u Beogradu kada je publika imala priliku da čuje renomirane umetnike iz zemlje i inostranstva.

Kulturni centar Beograda je 2003. godine pokrenuo festival posvećen promociji klavijaturnog instrumenta delikatne zvučne boje – čembala, kao solističkog i kamernog instrumenta epoha od šesnaestog veka do savremenog doba.

Jedna od učesnica festivala Mej Mansouri je uoči nastupa rekla da želi da podeli sa publikom iskustvo koje je imala prošle godine

Jubilarni festival čembala održan u Beogradu
Foto: CMG

"Prilikom posete Bolonji i muzeju San Kolombano imala sam prilku da nastupim i sviram na istorijskim instrumentima i na završnom koncertu smo svirali na instrumentu iz 1685. godine što je na mene ostavilo strašno veliki utisak i ja večeras želim da pokušam da, iako ovo nije istorijski instrument, publici prenesem taj osećaj koji sam doživela", kazala je Mansouri.

Ovogodišnji festival se sastojao od nekoliko programskih celina uključujući resitale stranih i domaćih muzičara posvećenih klasičnim i savremenim kompozicijama, izvođačke interpretacije u kombinaciji sa gudačkim ansamblom, obeležavanje četiri decenije posvećene čembalu Smiljke Isaković i 20 godina rada ansambla Beogradski barok.

Mej Mansouri kaže da je prvi put nastupila na ovom festivalu pre nekoliko godina na koncertu polaznika u okviru Univerziteta.

Prilog Kineske Medijske Grupe (CMG)

Teme

Novo

Dogodilo se

Šta drugi čitaju

Zabava

U slikama