Web Analytics
Đedović Handanović: Energetska tranzicija zahteva velika sredstva i nije moguća preko noći - BetaRS

Đedović Handanović: Energetska tranzicija zahteva velika sredstva i nije moguća preko noći

Tranzicija | Izvor: Beta | 29.11.2023 | access_time 15:35
Đedović Handanović: Energetska tranzicija zahteva velika sredstva i nije moguća preko noći
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da  procesu energetske tranzicje zahteva vreme i ogromna finansijska sredstva i da nije moguće da Srbija postane "zeleni preko noći".

"Potrebno je da najpre postavimo cijeve, napravimo proračun koliko će to da nas košta, da obezbedimo finansijska sredstva, i da na osnovu toga krenemo u realizaciju, što već radimo. Važno je i da smanjujemo i potrošnju energije, jer Srbija trenutno troši oko tri puta više energije za istu jedinicu BDP", kazala je ona na panelu u okviru Beogradskom ekonomskom forumu, objavilo je ministarstvo.

Podsetila je da je država podsticala građane da smanje potrošnju energije i kroz subvencije.

"Važan rezultat je i što smo uspeli da podstaknemo građane popustima i edukacijom da racionalnije troše energiju. Više od milion domaćinstava mesečno tokom prethodnih godinu dana smanjilo je svoje račune, a samo u oktobru više od polovine svih domaćinstava u Srbiji je ostvarilo popust na račun između 20 i 40 odsto", rekla je Đedović Handanović.

Ona je naglasila da treba da se prestati sa mantrom da su za smanjenje emisije štetnih gasova najveći problem termoelektrane.

"Najveći problem su individualna ložišta i energenti koje domaćinstva u Srbiji se koriste za grejanje", istakla je ministarka.

Ona je istakla da će nastaviti da subvencijama podstiče domaćinstava da promene kotlove i pređu na čistije izvore energije.

"Obezbedili smo 50 miliona evra u tu svrhu, što je dva i po puta više novca nego u prethodnom periodu, a građani trenutno konkurišu za subvencije u 131 opštini sa kojima smo potpisali ugovor", rekla je ministarka.

Ona je rekla da su najznačajni rezultati u sektoru energetike u prethodnoj godini pokretanje dugo odlagane reforme u EPS-u, razvoj sektora obnovljivih izvora energije kroz aukcije i diversifikacija snabdevanja prirodnim gasom.

"Promenili smo Statut EPS-a, smanjili nadzor od strane Vlade i uveli profesionalni nadzorni odbor. Cilj je da omogućimo efikasnije upravljanje preduzećem i do maja 2024. očekujemo da bude usvojen i plan restrukturiranja EPS. Unapredili smo zakonodavni okvir na osnovu kojeg su uspešno sprovedene prve aukcije iz OIE, čime smo obezbedili devet novih elektrana kapaciteta većeg od 700 MW i više od milijardu evra novih investicija u Srbiju", kazala je mionistaka.

Podsetila je da se završava izgradnja i gasne interekonekcije Srbija-Bugarska kojom će se obezbediti novi izvor snabdevanja gasom za Srbiju.

"Očekuje se da gasovod uđe u probni rad početkom decembra", rekla je Đedović Handanović.

Prema njenim rečima, u narednoj godini, jedan od prioriteta je usvajanje izmena Zakona o energetici kojim će se izvršiti dodatno usklađivanje sa poslednjim energetskim paketom EU i pomoći da se nastavi sa reformama u državnim preduzećima da ona budu još efikasnija.

"Očekuje nas i usvajanje nove Strategije razvoja energetike, čiji je finalni nacrt završen i spreman za javnu raspravu, kao i Integrisanog nacionalnog plana za energetiku i klimu, koji čeka da bude usvojen na Vladi kad ona ne bude više u tehničkom mandatu", kazala je ona.

Dodala je i da se očekuje puštanje u rad termoelektrane Kostolac B3 koji će biti najveći kapacitet koji je izgrađen u poslednjih 30 godina i koji će obezbediti stabilno snabdevanje baznom energijom u procesu energetske tranzicije.

"Početkom 2024, očekuje nas i završetak postrojenja za odsumporavanje u termoelektrane "Nikola Tesla" A u Obrenovcu, što će smanjiti emisiju štetnih gasova iz ove termoelektrane na nivo domaćih i evropskih propisa. U pripremi su i novi veliki projekti, pre svega izgradnja reverzibilne hidroelektrane Bistrica i naftovoda Srbija-Mađarska", navela je ministarka.
Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije