Web Analytics
Sunak zaoštrio spor s Micotakisom o skulpturama s Partenona koje su u Londonu - BetaRS

Sunak zaoštrio spor s Micotakisom o skulpturama s Partenona koje su u Londonu

Kultura | Izvor: Beta | 29.11.2023 | access_time 18:30
Sunak zaoštrio spor s Micotakisom o skulpturama s Partenona koje su u Londonu
Britanski premijer Riši Sunak zaoštrio je danas svađu s premijerom Grčke Kirijakosom Micotakisom, optuživši ga da pokušava doslovno da "diže dreku" u vezi sa skulpturama - delovima frizova s atinskog Partenona koji su u Britanskom muzeju u Londonu, i da je prekršio obećanje koje je dao Vladi Velike Britanije da neće pominjati rešavanje tog "večitog" bilateralnog kuturno-diplomatskog problema.

Micotakis je rekao da je svađa pomogla da se skrene pažnja sveta na dugogodišnje ukazivanje Grčke da su njene te mermerne skulpture stare 2.500 godina, piše agencija AP.

Njih su iznajmljeni radnici britanskog diplomate lorda Elgina početkom 19. veka bukvalno odvalili s Partenona, delom oštetivši i njih i taj hram, a on ih je odneo iz Atine u London pošto ih je navodno kupio od sultana Otomanskog carstva koje je tada vladalo i današnjom teritorijom Grčke.

Ti probrani delovi frizova su među glavnim eksponatima Britanskog muzeja koji ih je kupio od Elgina. Stav Muzeja je da ih neće nikada vratiti jer ih je stekao legalno, a kako je do njih došao Elgin, to je njegova stvar.

Zvanični London se drži te argumentacije, govori da je Britanski muzej privatna fondacija u čiji rad nema prava da se meša, a nagoveštavao je da bi eventualno pristao da se skulpture povremeno pozajmljuju radi izlaganja u Atini, ali ih ona decenijama traži za stalno.

Velika Britanija i Grčka - dva evropska saveznika koja imaju vlade desnog centra, u zavadi su od ponedeljka, kada je Sunak otkazao sastanak sa Micotakisom nekoliko sati pre no što je trebalo da počne.

Tokom današnjeg govora u Donjem domu Britanskog parlamenta, prenosi AP, Sunak je rekao da je "bilo jasno da svrha tog sastanka nije bilo da se razgovara o pitanjima suštinskim za budućnost, već da se diže dreka i da se ponovo razmatraju pitanja iz prošlosti".

Grčka i Velika Britanija dugo se spore oko mermernih skulptura sa Partenona. Atina želi da joj se vrate da bi sa ostalim delovima friza bile izložene u namenski izgrađenom savremenom Muzeju Akropolja u Atini gde su označena mesta rezervisana za njih, dok konzervatori ne odluče da li će ih ponovo ugraditi na obližnji drevni hram, akropoljski Partenon koji se vidi kroz staklene zidove tog Muzeja.

Zvaničnike vlade u Londonu Micotakis je iznervirao time što je u nedelju, uoči sastanka sa Sunakom, na britanskoj televiziji rekao da je to što je Partenon u Atini, a deo skulptura s njega je u Londonu, isto kao kada bi neko presekao Da Vinčijevu "Mona Lizu" na pola i svaki deo držao na drugom mestu.

Sunak je rekao da je Micotakis prekršio obećanje da neće javno govoriti o skulpturama tokom svoje posete Britaniji.

"Ovoj zemlji su data konkretna uveravanja o tome, a zatim su prekršena", rekao je Sunak. "Kada ljudi daju reč, trebalo bi da je se drže".

Grčka je negirala da je takvo obećanje dato, a danas je odbila da komentariše te navode.

"U duhu dobrih dugogodišnjih odnosa dve zemlje koje nameravamo da očuvamo, nemamo više šta da dodamoo tom pitanju", navodi se u saopštenju Vlade u Atini.

Pre Sunakovih najnovijih komentara, Micotakis je izneo stav da prepirka "neće dugoročno uticati na grčko-britanske odnose".

"Pozitivna strana otkazivanja ovog sastanka je to što je još veći publicitet dobio... pošten zahtev Grčke za ponovno združivanje skulptura Partenona" - odnosno za povratak dela iz Londona, rekao je on u Atini.

Kritičari su sumnjičavi u pogledu Sunakove motivacije za raspirivanje svađe sa Grčkom o spornim frizovima.

Otkako je preuzeo dužnost pre 13 meseci, Sunak je izgladio odnose sa Evropskom unijom i njenim državama članicama posle godina zategnutosti zbog "Bregzita".

Grčki zvaničnici su ukazali na loš rejting britanske Konzervativne stranke u anketama javnog mnjenja i dugačku listu Sunakovih domaćih nevolja, uključujući stagnirajuću ekonomiju i neispunjeno obećanje da će zaustaviti priliv migranata preko Lamanša.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da britanski glasači ne mare za frizove i da imaju druge prioritete - svoje rastuće troškove i preopterećenu Nacionalnu zdravstvenu službu.

Lider opozicione Laburističke partije Velike Britanije Kir Starmer sastao se u ponedeljak u Londonu sa Micotakisom i postavio pitanje zašto Sunak pokušava da "ponizi" grčkog lidera.

"Razgovarao sam s grčkim premijerom o ekonomiji, bezbednosti, imigraciji. Takođe sam mu rekao da nećemo menjati propise u vezi sa skultpurama. Nije to tako teško, premijeru", poručio je Starmer Sunaku.

Teme

Novo

Dogodilo se

Šta drugi čitaju

Zabava

U slikama