Web Analytics
Blinken doputovao u Skoplje i prvo se sastao sa Kovačevskim - BetaRS

Blinken doputovao u Skoplje i prvo se sastao sa Kovačevskim

Region | 29.11.2023 | access_time 18:40
Blinken doputovao u Skoplje i prvo se sastao sa Kovačevskim
BETAPHOTO/ Vlada Severne Makedonije

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski susreo se danas popodne sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom, koji je doputovao u Skoplje na 30. Ministarski savet Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).


Kako je saopštila vlada u Skoplju, Kovačevski i Blinken su na sastanku još jednom istakli odlične odnose dve zemlje i razgovarali o kontinuiranoj podršci koju SAD pružaju Severnoj Makedoniji na putu ka članstvu u Evropskoj uniji (EU) i sprovođenju neophodnih reformi.

Kovačevski je ocenio da dve zemlje kontinuirano neguju produktivan politički dijalog, koji je značajno produbljen kroz strateško partnerstvo Severne Makedonije i SAD.

Sagovornici su, navodi se, izrazili obostrano zadovoljstvo zbog pokretanja Strateškog dijaloga Severne Makedonije i SAD od kojeg se očekuje produbljivanje prijateljskih odnosa, unapređenje političkih, ekonomskih i drugih oblika dijaloga, obrazovnih i kulturnih veza dve zemlje.

"SAD visoko cene doprinos Republike Severne Makedonije kao NATO saveznika, ali i u regionalnom kontekstu kao faktora stabilnosti na Zapadnom Balkanu", navodi se u saopštenju sa sastanka Kovačevskog i Blinkena.

Američki državni sekretar je istakao da će SAD nastaviti da podržavaju Severnu Makedoniju u njenim narednim koracima, koji bi trebalo da obezbede članstvo u EU, i izrazio veliko poštovanje za hrabre i državničke odluke koje vlada donosi da bi ispunila taj cilj.

Prema saopštenju, Blinken je pozdravio uspešno predsedavanje Severne Makedonije OEBS-om i njen konstruktivan pristup u realizaciji agende i adresitaranju izazova kojima se ta organizacija suočava.

Na Savetu ministra OEBS-a, najvećem političko-diplomatskom događaju koji se održava u Sevrernoj Makedoniji od sticanja nezavisnosti, prema najavi, učestvovaće 76 delegacija iz 57 država članica i partnerskih država.

Skup će početi večeras neformalnom večerom, a zvanični deo će biti održan sutra i prekosutra u Sportskom centru "Boris Trajkovski".

Teme