Web Analytics
Zvaničnik Stejt departmenta: Blinken se neće sresti sa Lavrovom u Skoplju - BetaRS

Zvaničnik Stejt departmenta: Blinken se neće sresti sa Lavrovom u Skoplju

Svet | 29.11.2023 | access_time 19:45
Zvaničnik Stejt departmenta: Blinken se neće sresti sa Lavrovom u Skoplju
AP Photo/Boris Grdanoski

Visoki zvaničnik Stejt departmenta rekao danas da ne očekuje da će državni sekretar Entoni Blinken imati bilo kakav sastanak sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom tokom sastanka ministara spoljnih poslova OEBS-a u Skoplju.


"Ne očekujemo sastanak", rekao je Glasu Amerike zvaničnik Stejt departmenta na pitanje o mogućnosti bilo kakvog susreta Blinkena i Lavrova (mk.voanews.com/a/7376959.html).

Američki državni sekretar je popodne doputovao u Skoplje, gde će večeras prisustvati neformalnoj večeri pred Savet ministara OEBS-a, koja počinje u 19.00, dok se dolazak ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova očekuje posle 22.00.

Blinken se po dolasku u Skoplje sreo sa premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim i predsedavajućim OEBS-a i ministrom spoljnih poslova Bujarom Osmanijem.

Na Savetu ministra OEBS-a, čiji će zvanični deo biti održan sutra i prekosutra, prema najavi organizatora, učestvovaće 76 delegacija iz 57 država članica i partnerskih država.

Nakon što je potvrđeno prisustvo Lavrova, ministri spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba i baltičkih zemalja - Estonije, Letonije i Litvanije - odlučili su da bojkotuju forum OEBS-a u Skoplju.

Zvaničnik Stejt departmenta: Blinken se neće sresti sa Lavrovom u Skoplju
Evgenia Novozhenina/Pool Photo via AP

Očekuju se odluke o izboru predsedavajućeg za 2024. za kojeg je, na pripremnom sastanku ambasadora 57 država članica ove nedelje u Beču, postignut konsenzus da to bude Malta, a trebalo bi da se donesu i odluke o budžetu, kao i o imenovanjima na ključne pozicije u institucijama OEBS-a.

Najavljeno je i da će ministri spoljnih poslova država Zapadnog Balkana potpisati deklaraciju o zajedničkoj borbi protiv korupcije sa fokusom na konfiskaciju imovine i upotrebu digitalizacije.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Atletika

Hronika