Web Analytics
Izložba o promenama beogradskog Sava centra - BetaRS

Izložba o promenama beogradskog Sava centra

Izložbe | Izvor: Beta | 30.11.2023 | access_time 08:05
Izložba o promenama beogradskog Sava centra
Vizuelni umetnik Ivan Marković predstaviće sutra izložbu koja sadrži seriju fotografija pod nazivom "Inventar" koje predstavljaju vizuelnu hronologiju promena beogradskog Sava centra tokom više od 40 godina postojanja.

"Nastajala tokom više meseci nedavno završene rekonstrukcije, serija 'Inventar' preispituje postojanost identiteta ovog arhitektonski i društveno-istorijski značajnog prostora. Da li Sava centar (SC) ostaje isti prostor nakon privatizacije i rekonstrukcije, čak i kad se arhitektonska osnova ne izmeni drastično? Da li identitet prostora opstaje nakon što se zamene elementi enterijera, materijali i površine koji nose tragove vremena i direktne tragove proživljene istorije, pitanja su koja pokreće ova izložba", navodi se u saopštenju.

Umetnik kroz izložbu podseća da je Sava centar predstavljao otelotvorenje ideje o savremenoj, internacionalnoj Jugoslaviji i da je bio svojevrsna estetska hiperbola ideala tadašnjeg društva.

"Nakon raspada Jugoslavije, postepeno je postajao sve zapušteniji, ali je i u takvom stanju predstavljao odraz društva i odnosa prema nasleđu modernizma i socijalizma. Tokom niza godina, kao prostorni i vremenski vakuum, Sava centar je bio inventar zaboravljenih stvari, skica i trag nikad ostvarene i napuštene vizije budućnosti... Fotografije spajaju različite vremenske i prostorne perspektive i uvode u intiman odnos prema sećanju i atmosferi ovog prostora", dodaje se u saopštenju.

Marković je vizuelni umetnik, snimatelj i reditelj koji je diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 2012. godine a master studije režije na Univerzitetu umetnosti u Berlinu 2019. godine.

Izlagao je u Londonu, Beogradu i Berlinu a dobio je više nagrada na festivalima dokumentarnog filma širom Evrope.

Izložba će biti otvorena 1. decembra u Umetničkom prostoru U10.

Teme