Web Analytics
Tri osobe ubijene u oružanom napadu na ulazu u Jerusalim - BetaRS

Tri osobe ubijene u oružanom napadu na ulazu u Jerusalim

Svet | 30.11.2023 | access_time 08:35
Tri osobe ubijene u oružanom napadu na ulazu u Jerusalim
AP Photo/Ohad Zwigenberg

Tri osobe su ubijene, a šest je ranjeno, jutros u oružanom napadu na ulazu u Jerusalim, saopštila je izraelska Hitna pomoć.


Žena (24) je ubijena na licu mesta, a stariji muškarac i još jedna žena su preminuli u bolnici.


Izraelska služba hitne pomoći Crvena Davidova zvezda (Magen David adom) dobila je upozorenje o napadu u 7.38 sati kraj autobuske stanice.

Pucano je na ljude koji su čekali na prevoz na mestu gde glavni autoput ulazi u Jerusalim iz Tel Aviva, naveo je AP.

Dvojica osumnjičenih za umešanost u napad su neutralisana na licu mesta, navedeno je u policijskom saopštenju za štampu.

Izraelski mediji su javili da su ih ubili vojnici koji nisu bili na dužnosti i jedan civil, a da su izašli iz automobila i počeli da pucaju na autobusku stanicu.

Objavljena su i imena napadača, braće Murada Namra (38) i Ibrahima Namra (30) iz istočnog Jerusalima.

Izraelska bezbednosna služba Šin Bet je saopštila da su oni bili članovi Hamasa i da su bili u zatvoru zbog terorističke aktivnosti.

Snimak sa mesta napada pokazuje da su napadači bili naoružani automatskom puškom M-16 i pištoljem. U njihovom automobilu nađeno je puno municije, saopštila je policija koja pretražuje okolno područje.

Ista autobuska stanca bila je poprište smrtosnog bombaškog napada pre godinu dana.

Današnji napad dogodio se sedmog dana primirja u ratu Izraela i palestinskog islamskog Hamasa, vladajućeg u Pojasu Gaze.

Napetost je pojačana u čitavom Izraelu i na drugoj palestinskoj teritoriji okupiranoj Zapadnoj obali od 7. oktobra kada je nekoliko hiljada palestinskih ekstremista kroz probijenu graničnu ogradu iz Gaze ušlo u Izrael, ubilo preko 1.200 ljudi i odvelo 240 talaca.

Izraelski ministar nacionalne bezbednosti Izraela Itamar Ben Gvir je danas obilazeći mesto napada u Jerusalimu izjavio da Izrael mora odgovoriti na teror vojnim pritiskom.

"Ova vrsta incidenta ponovo dokazuje da ne možemo pokazati slabost i da moramo razgovarati sa Hamasmom samo kroz rat", rekao je Ben Gvir.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Odbojka

Hronika