Web Analytics
Si Đinping pozdravio sastanak UN povodom Međunarodnog dana solidarnosti sa palestinskim narodom - BetaRS

Si Đinping pozdravio sastanak UN povodom Međunarodnog dana solidarnosti sa palestinskim narodom

Svet | Izvor: Beta | 30.11.2023 | access_time 09:50
Si Đinping pozdravio sastanak UN povodom Međunarodnog dana solidarnosti sa palestinskim narodom
Kineski predsednik Si Đinping ocenio je da srž palestinsko-izraelskog sukoba leži u odlaganju realizacije legitimnog prava palestinskog naroda na nezavisnu državu.

Kako prenosi Kineska medijska grupa (CMG), Si je to naveo u čestitki koju je uputio zbog održavanja sastanka UN povodom Međunarodnog dana solidarnosti sa palestinskim narodom 29. novembra.

U čestitki, Si Đinping je istakao da je pitanje Palestine u srcu pitanja Bliskog istoka i tiče se međunarodne pravednosti i pravde. Tragične lekcije iz ciklusa palestinsko-izraelskih sukoba u potpunosti su pokazale da se ostvari dugotrajna bezbednost samo održavanjem koncepta zajedničke bezbednosti, naveo je.

Međunarodna zajednica mora hitno da reaguje, a Savet bezbednosti UN treba da preuzme punu odgovornost za promovisanje primirja i okončanje borbi, zaštitu bezbednosti civila i zaustavljanje humanitarne katastrofe. Na osnovu toga, neophodno je što pre nastaviti palestinsko-izraelske mirovne pregovore i ostvariti pravo palestinskog naroda na državnost, opstanak i povratak što je pre moguće.

Si Đinping je u svojoj čestitki naglasio, da Kina dosledno podržava palestinski narod da obnovi svoja legitimna nacionalna prava. Osnovni put za rešavanje palestinskog pitanja je osnivanje nezavisne palestinske države, zasnovane na granicama iz 1967. godine, sa prestonicom u istočnom Jerusalimu i potpunim suverenitetom.

Potrebe palestinske ekonomije i sredstva za život naroda moraju biti garantovani, a međunarodna zajednica mora povećati svoju razvojnu pomoć i humanitarnu pomoć Palestini. Mora se pridržavati pravog pravca mirovnih pregovora i sazvati što je pre moguće autoritativniju međunarodnu mirovnu konferenciju.

Kina je podnela globalnu bezbednosnu inicijativu, zalagala se za rešavanje nesuglasica i sporova među zemljama putem dijaloga i konsultacija, i podržala sve napore koji promovišu mirno rešavanje kriza. Kina će nastaviti da sprovodi pravdu u palestinskom pitanju, aktivno ubeđuje u mir i promoviše pregovore, kao i da pruža humanitarnu pomoć i pomoć u cilju razvoja palestinske strane.

Kao stalni član Saveta bezbednosti UN, Kina će dalje uložiti zajedničke napore sa međunarodnom zajednicom na postizanju međunarodnog konsenzusa u promovisanju mira i pomoći da se palestinsko pitanje vrati na pravi put "rešenja zasnovanog na planu dve zemlje", kako bi se što pre postiglo svestrano, pravično i dugotrajno rešenje.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika